Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elon Musk po odkúpení sociálnej siete Twitter začal s masívnymi čistkami. Podľa najnovších správ, ktoré ako prvý zverejnil Casey Newton, však tisícky prepustených zamestnancov nie sú jedinými obeťami výrazného šetrenia nákladov.

Newton totiž informoval, že „prepustených“ bolo aj veľké množstvo kontraktorov, teda ľudí pracujúcich pre Twitter inou formou. To nie je nič nečakané, miliardár totiž informoval, že Twitter prerába 4 milióny dolárov denne a jedinou šancou na záchranu pred krachom je, kvôli klesajúcim príjmom z reklamy, zavedenie predplatného za verifikáciu účtu modrým odznakom a tiež prepúšťanie množstva ľudí, ktorých výplaty stoja peniaze.

Problémom je, že títo kontraktori okrem marketingu a iných záležitostí riešili aj moderovanie obsahu, teda vymazávanie hejtov, vyhrážok alebo hoaxov či dezinformácií. Práve Muskove odhodlanie chrániť slobodu slova za každú cenu už prinútilo nemeckú vládu, koncern Volkswagen, General Motors alebo farmaceutický gigant Pfizer pozastaviť inzerovanie na tejto mikroblogovacej sieti.

Navyše, skončenie spolupráce s týmito ľuďmi malo byť typické „Muskovské“ – podľa Newtona o rozhodnutí Twitteru neboli vôbec informovaní a v jedno ráno skrátka stratili prístup do firemného e-mailu a platformy Slack. Prekvapení podľa neho boli aj manažéri, ktorým kontraktori skrátka „zmizli zo systému“. Pripomíname, že aj výpovede interným zamestnancom Twitter riešil zamknutím kancelárií a rozposlaním e-mailov o tom, či zostávajú alebo nie. Na žiadne citlivé rozhovory s HR oddelením zrejme podľa Muska nie je čas.

Podľa zdrojov priamo z Twitteru Newton uvádza, že v priebehu 24 hodín takto Twitter „eliminoval“ 4 400 z celkového počtu 5 500 kontraktorov. To určite pomôže šetriť náklady, no ako sa to odrazí na kvalite obsahu či morálke zamestnancov pracovať pod Muskom, zostáva otázne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú