Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Sľubovali úroky v dvojciferných číslach a začiatok novej éry narábania s decentralizovanými financiami. Americká kryptobanka Celsius na pekné sľuby nalákala 1,7 milióna používateľov, napokon drvivej väčšine z nich nezostane nič, len oči pre plač. Celsius počas leta požiadal o insolventnosť a na bankrot krypto giganta doplatia aj tisícky Slovákov, o téme ako prvý informuje Denník E.

Nezostala už ani nádej

Bankrotujúca spoločnosť sa momentálne v spolupráci s americkými úradmi snaží nájsť spôsob, ako veriteľom vyplatiť aspoň časť ich pohľadávok. Nie je ich málo, Celsius svojim klientom dlhuje približne 5,5 miliardy dolárov.

Kým ešte v lete analytici vyplatenie pohľadávok označovali za „problematické“, teraz už tvrdia, že šanca dostať ich späť sa rovná nule. Celsius nedisponuje prostriedkami, aby svoje dlhy mohol splatiť a aj napriek tomu, že kryptobanka definitívny bankrot ešte nevyhlásila. Momentálne sa nachádza v procese reštrukturalizácie.

Denník E informuje, že medzi poškodenými figuruje približne osemtisíc Čechov a niekoľko tisíc Slovákov. Odvoláva sa na údaje spoločnosti Surveilligence, sústreďujúcej sa na monitorovanie hospodárskej kriminality. Poškodení klienti môžu podať žiadosť o vrátanie prostriedkov na stránkach spoločnosti.

Môže si ich pozrieť každý

Veritelia však nie sú jediní, ktorí majú možnosť overiť si údaje o svojich účtoch. K údajom o investoroch sa totiž kvôli rozsiahlemu úniku dát môže dostať aj široká verejnosť. Ako vysvetľuje Cointelegraph, Celsius kvôli prebiehajúcemu súdnemu sporu zosumarizoval informácie o svojich investoroch.

Unsplash (úprava redakcie)

Viac než 14-tisíc stranový dokument obsahuje podrobnosti, ako mená zákazníkov, detailný popis ich transakcií spoločne s čiastkami, ktoré na zmrazených účtoch majú. Informácie navyše bolo možné zdieľať aj cez sociálne siete, čo ešte viac zneistilo investorov a poškodilo meno spoločnosti.

Medzi inými transakciami naopak vysvitlo, že zakladateľ Celsius a jeho bývalý riaditeľ, Alex Mashinsky, si pred zmrazením účtov stihol previesť 10 miliónov dolárov. Podobné transakcie boli zaznamenané aj pri ďalšom manažmente spoločnosti aj napriek tomu, že ešte pár dní pred vyhlásením insolventnosti Mashinsky ľudí uisťoval o bezpečí ich investícií. Unikajúce informácie hovoriace o problémoch naopak kryptobanka označovala za vyfabrikované a za prácu konkurencie.

Pravdepodobne išlo o ďalšiu pyramídovú hru

Za pádom kryptobanky stojí predovšetkým tvrdá korekcia kryptomien, ktoré sa voči svojej hodnote z konca minulého roka prepadli o viac než polovicu. Celsius sa rovnako vypomstila investícia do blockchainu Terra. Ten po problémoch v máji tohto roka stratil 100 % svojej hodnoty a rovnako otriasol svetom kryptomien.

Coindesk však upozorňuje, že Celsius mohol fungovať len ako ďalšia pyramídová hra a Ponziho schéma. Svoje aktivity totiž financoval z prostriedkov nových klientov, pričom v mnohých prípadoch išlo o špekulatívne investície. Spoločnosť podľa zistení úradov musela mať vedomosť o tom, že generované zisky nedokážu pokryť záväzky voči investorom, napriek tomu Celsius klientov zavádzal klamlivými informáciami o svojom skutočnom finančnom stave.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú