Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované 15. októbra 2022

Ako oznámil Elon Musk prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter, za terminály a služby satelitného internetu Starlink na Ukrajine predsa len SpaceX zaplatí. Pôvodne žiadal Pentagón, aby zakročil a začal s financovaním pomáhať, pretože ho firma prestáva zvládať.

Musk si to ale, zdá sa, rozmyslel a podľa jeho vlastných slov bude SpaceX financovať tieto služby, ktoré Ukrajine zásadne pomáhajú aj v obrane krajiny pred ruskou agresiou, z vlastných financií, tvrdí BBC.

Aj keď to Musk na svojom Twitteri doteraz nespomenul, za drvivú väčšinu terminálov zaplatili vlády. Tie hradia aj časť služieb, pričom sa nejedná o hradenie operačných nákladov, ale o kompletné financovanie. Niektorí z vojakov na fronte si dokonca službu platia sami.

Pôvodný článok:

Kauza okolo Starlinku na Ukrajine naďalej pokračuje a ako informuje CNN, tentoraz prichádza americká spoločnosť SpaceX, za ktorou stojí predovšetkým Elon Musk, so závažnou požiadavkou na Pentagón. Starlink na Ukrajine údajne viac nezvláda financovať a chce, aby za túto službu platilo Ministerstvo obrany USA.

Prišiel o desiatky miliónov

SpaceX dodnes poslal na Ukrajinu približne 20 000 terminálov Starlink, pričom sa podľa Muska vyšplhali náklady na prevádzku na 80 miliónov amerických dolárov a do konca roka prekonajú 100 miliónov, píše Reuters. Spoločnosť preto varovala Pentagón, že ak nezačne prispievať na mesačnú prevádzku desiatkami miliónov, podpora terminálov na Ukrajine skončí a službu firma utne.

Ako ale dodáva CNN, k požiadavke údajne došlo ešte v septembri a do konca roka sa majú náklady vyšplhať na asi 120 miliónov dolárov. Očakáva sa pritom, že najbližších 12 mesiacov má služba SpaceX stáť až 400 miliónov, čo je pre súkromnú spoločnosť neúnosné a nielen že nezvláda posielať na Ukrajinu ďalšie terminály, nedokáže viac prevádzkovať ani tie, ktoré už Ukrajina má.

Starlink

Podľa údajov zdieľanými medzi SpaceX a Pentagónom za asi 85 % z 20 000 odoslaných terminálov zaplatili vlády krajín ako Spojené štáty či Poľsko. Za ich pripojenie, ktoré stojí, podľa SpaceX, až 4 500 dolárov mesačne za jednotku s najvyššou verziou služby, však zaplatili len 30 % nákladov.

Na Kryme ho nespustí

Elon Musk údajne zablokoval žiadosť Ukrajiny o používanie satelitného internetu Starlink na Kryme v prípade, že príde k snahám Ukrajincov oslobodiť tento Ruskom okupovaný polostrov, informoval Business Insider.

Navrhol totiž ponechať Krym Rusku, čo je jednou z Putinových požiadaviek pre dosiahnutie „mieru“. Zároveň navrhol, aby sa v nových anektovaných oblastiach konali nové referendá pod dohľadom dôveryhodnej medzinárodnej organizácie – po tom, čo Rusko z týchto oblastí vysídlilo milióny Ukrajincov a nahradilo ich ruským obyvateľstvom.

Také niečo je však pre Západ neprijateľné, legitimizovalo by to totiž ruskú agresiu a svojvoľnú anexiu cudzieho územia – hoci nie „celej“ Ukrajiny, na veci to nič nemení.

Najviac prispelo Poľsko

Podľa informácií obdržaných CNN zaplatilo za najviac terminálov Poľsko a to až za 9 000 z nich. SpaceX tvrdí, že 70 % pripojenia hradí z vlastných financií a to dosahuje mesačne až 4 500 dolárov za každý terminál na Ukrajine, čo je zvláštne. Väčšina terminálov na Ukrajine je totiž prihlásená na oveľa lacnejšiu službu v hodnote 500 dolárov mesačne – tá je tiež známa ako podnikateľská a SpaceX ju pôvodne predstavil pre firmy a úrady.

Samotné terminály stoja od 1 500 do 2 500 dolárov za dva typy modelov, ktoré boli na Ukrajinu posielané a komerčná cena tejto služby na Ukrajine je, podobne ako na Slovensku, 60 dolárov/eur mesačne. Táto suma tvorí len 1,3 % z toho, čo Musk žiada od vlády.

Patrick Pleul/AP/TASR

„Dalo by sa povedať, že sa snaží získať od vlády peniaze alebo len dáva najavo, že viac tohto nechce byť súčasťou,“ objasňuje anonymný zdroj, ktorý sa v dohode o Starlinku na Ukrajine orientuje. Motívy tak ostávajú naďalej nejasné a je možné, že aj v tomto prípade ide, ako pri väčšine toho, čo robí Musk, len o peniaze.

Ako spomína Financial Times, Starlink na Ukrajine opäť funguje správne a podarilo sa vyriešiť výpadky, ktoré spôsobovali poriadne problémy. Jedným z argumentov Muska je, že Starlink pôvodne dávali Ukrajine výlučne na civilné účely, nie armádne. To ale nie je pravda a k stanoveniu žiadnej podobnej dohody nedošlo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú