Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Porsche má motošport zakódovaný hlboko vo svojej DNA. Už sme si zvykli, že legendárna 911-ka pravidelne láme jeden  rekord za druhým.

Vo svete elektromobility si zas meno brutálnym zrýchlením a skvelým manažovaním svojej hmotnosti v zákrutách vybudoval Taycan.

Najnovšie však Porsche Taycan Turbo S dokázal, že je kráľom produkčných elektromobilov aj na legendárnom Nürburgring-Nordschleife, informuje výrobca vo svojej tlačovej správe.

Zajazdil rekordný čas

Taycan Turbo S, ktorého cenovka sa vie ľahko vyšplhať až na stovky tisíc eur, tento okruh zvládol za rekordných 7 minút 33 sekúnd.

Takýto čas pritom zvykol byť výhradou čistokrvných superšportov. Porsche ho dosiahlo aj vďaka novému Performance balíčku, ktorý je teraz dostupný prekvapivo špecifickej skupine zákazníkov.

Auto bolo treba upraviť

Oproti „bežnému“ Taycanu, ktorý môžete stretnúť na ceste, mal tento konkrétny kus nainštalované 21-palcové RS-Spyder disky s cestnými pneumatikami Pirelli P Zero Corsa a upravený softvér podvozku.

Jedná sa o doplnky, ktoré môže zákazník získať zakúpením spomínaného Perfomance balíčka. Ten je však dostupný len výhradne v Nemecku a len pre modelový ročník 2023. Jeho cena by mala byť niečo málo cez 13 000 €.

Už základný Taycan Turbo S má však vynikajúci športový potenciál. Jeho výkon je na úctyhodnej úrovni 460 kW, no aj tak ponúka dojazd 440 kilometrov podľa štandardu WLTP. Zaujímavá “vychytávka” je potom to, že po aktivácii Launch Control sa výkon dočasne zvýši na ohromných 560 kW.

Zosadil Teslu Model S Plaid

Rekord za najrýchlejšie kolo na v Zelenom pekle doteraz držala Tesla Mode S Plaid, ktorá svoj čas 7 minút 35 sekúnd stanovila už v septembri 2021, pričom dovtedy rekord držala donedávna najrýchlejšia verzia Taycanu z roku 2019.

Porsche Taycan Nurburgring
Porsche

Sériová výroba nového Turbo S začala len minulý mesiac. Ak by sme však do úvahy brali aj nesériovo vyrábané elektromobily, rekord okruhu stále drží Volkswagen ID. R.

Ten okruhom v roku 2019 prešiel takmer o 2 minúty rýchlejšie než nový Taycan.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú