Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pamätáš si na príslovie nie je všetko zlato, čo sa blyští? Presne to by sa dalo použiť na rebríček najväčších televíznych sklamaní tohto roka.

Tvorcovia divákom sľubovali nezabudnuteľné dobrodružstvá, množstvo napätia i humoru, nakoniec však sľuby vyšumeli do prázdna a po dopozeraní zostala len trpká pachuť. Toto je 10 filmov a seriálov, na ktoré sme sa v tomto roku tešili, no nakoniec nás výrazne sklamali.

Ako som spoznala tvojho otca

Nástupca How I Met Your Mother
TMDB

Fanúšikovia sitkomov si dobre spomínajú na jeden z najlepších novodobých počinov v komediálnom žánri – Ako som spoznal vašu mamu. Hľadanie budúcej pani Mosbyovej očarilo divákov po celom svete a seriál sa okrem viacerých ocenení dočkal celkovo deviatich sérií.

Roky po skončení dnes už kultového sitkomu si streamovacia spoločnosť Hulu povedala, že by bolo fajn natočiť aj pokračovanie, namiesto mamy sa však tentokrát bude hľadať budúci otec.

Na papieri by to ešte vyzeralo obstojne, realizácia však za pôvodným námetom ďaleko zaostáva a Ako som spoznala tvojho otca je len priemerným a ničím originálnym počinom, akých v poslednom čase vznikli doslova desiatky.

Veľkým problémom je, že seriál sa premenil na vzťahovú drámu, v ktorej humor začal hrať druhé husle. Herci na čele so sympatickou Hilary Duff sa síce snažia, pôvodným postavám sa však ani jedna z nich nevyrovnáva, navyše je zo seriálu cítiť aj silný dôraz na politickú korektnosť. V konečnom dôsledku tak ide o celkom zbytočný počin, ktorý sa k vysoko nastavenej latke originálu zďaleka nepribližuje.

Obi-Wan Kenobi

Disney

Obi-Wan Kenobi dlhodobo patrí k najobľúbenejším postavám mamutieho sci-fi univerza Star Wars. Správy o jeho vlastnom seriáli, v ktorom sa okrem Ewan McGregora vráti aj herecký predstaviteľ Anakina alias Darth Vadera, sa preto stretli s obrovským nadšením a ešte väčšími očakávaniami.

Práve na tie v konečnom dôsledku seriálová novinka doplatila. Rozhodne totiž ide o pozerateľné dielo so sympatickým ústredným hrdinom, bez ktorého by bola novinka len polovičným dielom. Kľúčovým nedostatkom je ale príbeh, ktorý je z hľadiska logiky, dialógov i konania postáv žalostne tragický.

Určite nezmeškaj
O veľa z nich si ani nepočul. Toto sú najlepšie seriály prvej polovice 2022

Úvodná epizóda vďaka silnej nostalgii a zaujímavej premise ešte funguje, s každou ďalšou časťou si však scenáristi vykopávajú hlbší a hlbší hrob. Klincom do rakvy je štvrtá epizóda a tajné vniknutie na základňu Inkvizítorov, kde už naozaj treba poslať mozog na pláž a smršť absurdít iba pretrpieť.

Rozpačitý dojem vo veľkom zachraňuje finále, kde sa už vskutku môžeme rozprávať o doručení sľubovaného zážitku. Vo výsledku tak Obi-Wan Kenobi neurazí, určite však ani príliš nepoteší, čo je vzhľadom na námet a prostriedky, aké mali tvorcovia k dispozícii, obrovská škoda.

Moonfall

TMDB

Roland Emmerich zbožňuje ničenie našej planéty. Niekedy mu to vychádza viac (Deň po tom), inokedy menej (2012), faktom však je, že keď režisér vo svojej vysokorozpočtovej katastrofickej novinke Moonfall nechal na Zem padnúť Mesiac, zaplesali srdcia nejedného milovníka apokalypsy.

Ultimátna katastrofa sa nakoniec predsa len konala, nie však pri kynožení našej planéty, ale v oblasti príbehu, prevedenia i celkového dojmu, kde druhý Deň nezávislosti  v porovnaní s Moonfall vyzerá ako oscarový materiál.

Prvá polovica filmu ešte ako tak ušla, akonáhle už hŕstka astronautov, ktorých osudy sú divákovi tak či tak ľahostajné, vyrazí do vesmíru a na scénu nastupuje mimozemská entita, mohol Emmerich namiesto diváckeho trápenia rovno strihnúť záverečné titulky. Divákom by ušetril čas, sebe zasa hanbu.

Faktom je, že doba Rolanda Emmericha sa pominula a s ňou sa vytratia aj apokalyptické veľkofilmy, o ktoré už diváci nejavia záujem. Nie je na to dôvod, Zem najmenej trikrát do roka ničia aj mimozemské armády v snímkach od Marvelu či DC. A v konečnom dôsledku bavia omnoho viac.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú