Malé jadrové reaktory sú podľa mnohých budúcnosťou ekologickej energetiky ľudstva, nová štúdia na to má však trochu iný názor, informuje Stanfordská univerzita. Aj keď môžu byť z hľadiska emisií stále efektívne, vytvárajú oveľa väčší problém v oblasti rádioaktívneho odpadu, ktorého skladovanie je často vysoko problematické a v niektorých vzácnych prípadoch aj nebezpečné.

Na odpad sa nehľadí

Podľa portálu Interesting Engineering nová štúdia upozorňuje na problém odpadu takýchto malých reaktorov, ktorý je nutné dlhú dobu skladovať a zákonodarcovia či developeri sa v snahe o vybudovanie novej infraštruktúry pre poskytnutie elektrickej energie touto problematickou vôbec nezaoberajú.

Aj keď sú takéto reaktory lacnejšou a rýchlejšou náhradou fosílnych zdrojov produkujúcich veľké množstvo skleníkových plynov, majú svoje vážne nedostatky. Objem rádioaktívneho odpadu môžu znížiť v tom lepšom prípade dvojnásobne, v tom najhoršom však dokonca až tridsaťnásobne.

Podľa vedcov z Centra pre medzinárodnú bezpečnosť a kooperáciu Stanfordskej univerzity sa preto jedná o pravý opak toho, čo mala budúcnosť jadrovej energetiky priniesť. Napriek tomu ale majú tieto typy reaktorov aj veľké výhody a je nutné zvážiť, čo sa skutočne a oplatí a ako to s rádioaktívnym odpadom naozaj dopadne.

Túžba miliardárov

Práve malé modulárne reaktory sú jedným z kľúčových projektov známych miliardárov Billa Gatesa a Warrena Buffeta. Tí zahájili projekt jadrového reaktora Natrium v americkom štáte Wyoming, kde má nahradiť uhoľnú elektráreň.

V tomto prípade sa ale jedná o čosi väčší reaktor s výkonom 345 MW, ktorý je chladení sodíkom a energiu ukladá v roztavenej soli. V prípade potreby dokonca dokáže zvýšiť svoj výkon na 500 MW, čo je porovnateľné s mnohými klasickými jadrovými elektrárňami.

Podľa iných je to naopak

Podľa niektorých analytikov priamo z priemyslu je to ale naopak a v skutočnosti môžu produkovať ešte menej rádioaktívneho odpadu, než klasické reaktory. Jedná sa pritom o zariadenia s výkonom do 300 MW, ktoré je možné konštruovať v továrňach a následne ich transportovať vo forme prefabrikátov priamo na miesto použitia. Tým zásadne klesajú nákladu na stavbu.

Kvôli ich veľkosti ale podľa nového výskumu dochádza k vyššiemu úniku neutrónov, čo následne ovplyvňuje objem a zloženie odpadu. Čím viac neutrónov totiž unikne, tým vyššia radiácia vzniká prostredníctvom procesov neutrónovej aktivácie. Pôjde tak o viac rádioaktívneho odpadu na jednotku vygenerovanej energie, čiže klesá aj efektivita takejto formy energetickej produkcie.

Idaho National Laboratory

„Malé modulárne reaktory vyžadujú chemicky exotické palivá a chladivá, ktoré dokážu vyprodukovať problematické odpadové materiály. Tieto palivá a chladivá môžu vyžadovať nákladnú chemickú úpravu pred tým, než sa uskladnia alebo vyhodia,“ vysvetľuje Allison Macfarlane, spoluautorka štúdie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú