Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nový Top Gun: Maverick je podľa prvých recenzií brutálnou akčnou jazdou, ktorá absolútne zahanbí všetky súčasné filmy

Pokračovanie klasického akčného hitu z 80. rokov, Top Gun s podtitulom Maverick, sa nezadržateľne rúti do našich kín a podľa prvých reakcií ide o jedno z najpríjemnejších prekvapení posledných rokov.

Bez veľkého plátna film ani nepozeraj

Keď sa včera v USA zrušilo embargo na recenzie na nového Top Guna, prvé hodnotenia dorazili rýchlosťou nadzvukovej stíhačky a už teraz je jasné, že pokračovanie kultovej snímky z roku 1986 bude po viacerých stránkach jedinečný zážitok, ktorým hravo prekonáva aj samotný originál.

Obrovská chvála kritikov smeruje k technickej stránke, ktorá vynikne na veľkom plátne neuveriteľným a pohlcujúcim spôsobom. Hlavným faktorom a devízou filmu od režiséra Josepha Kosinskeho je jeho autentickosť, všetky letové scény boli totiž natočené v lietadlách vo vzduchu a všetci herci stvárňujúci pilotov museli prejsť riadnym výcvikom.

Podľa Robbieho Collina z Daily Telegraph akčné scény majú až dychberúcu krásu a pôsobenie gravitácie na tvárach hercov cíti aj divák v sedačke kina. Spôsobom, akým sa herecké hviezdy so svojimi strojmi baletne otáčajú okolo krajiny, zahanbuje drvivú väčšinu filmov robených s pomocou počítačových trikov.

Vplyv Toma Cruisea na Top Gun: Maverick je tak opäť zjavný. Herec, ktorý si filmové kaskadérske kúsky točí praktický sám a pre natočenie scén neváha vyletieť aj do vesmíru, je známy svojím obrovským zmyslom pre detail a využívaním praktických efektov.

Práve aj vďaka nim smerujú odporúčania viacerých recenzentov k povinnej návšteve kina s čo najväčším plátnom a najkvalitnejším zvukom. „Tento film potrebuje veľké plátno, najlepšie také veľké, aké nájdete. Videl som to v kine IMAX a teraz mám určitú predstavu o tom, aký by to bol pocit vzlietnuť so stíhačkou z lietadlovej lode“, hodnotí snímku Mick LaSalle zo San Francisco Chronicle.

Máš rád akčné sci-fi? Sleduj náš výber 
Nevieš sa dočkať nového Avatara? Toto je 11 sci-fi, ktoré ti naženú zimomriavky

Slová chvály od kritikov však nesmerujú len k vycibrenej technickej či hudobnej stránke o ktorú sa postarali Hans Zimmer, Harold Faltermeyer či Lady Gaga so svojou ústrednou piesňou a snímka Top Gun: Maverick boduje aj vďaka spracovaniu príbehu.

TMDB

Dramatickým jadrom má byť predovšetkým byť búrlivý vzťah Mavericka s postavou Bradleyho „Roostera“ Bradshawa (Miles Teller), syna Nicka „Goose“ Bradshawa, zosnulého priateľa Mavericka z pôvodného filmu.

V snímke nechýba navyše ani potrebná nostalgia, skvelí herci a úcta k originálu. Spolu s ďalšími spomínanými aspektami robia z nového pokračovania o stíhacích pilotov zábavný letný kokteil, ktorý rozhodne stojí za návštevu kina. V našich kinách si ho budeš môcť už pozrieť 26. mája.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú