Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Budúci rok by sa mal pre Apple podľa analytikov niesť v znamení predstavenia cenovo dostupného nástupcu terajšieho iPhonu SE (2020), ktorý by svojim vylepšením prilákal veľkú pozornosť majiteľov Androidov.

Ako prvý „lacný“ smartfón značky by totiž mal ponúknuť 5G pripojenie. Týmto spôsobom Apple otvorí miliardám používateľov Androidu vstup do sveta iPhonov, informuje Reuters s odvolaním na správu analytickej firmy JP Morgan. Aj napriek vylepšeniu v oblasti konektivity to ale rozhodne nebude znamenať, že tie „miliardy“ používateľov Androidu skutočne presedlajú na iPhone.

JP Morgan totiž vo svojej správe ďalej predpokladá, že Apple vyrobí z nového iPhonu SE s 5G v roku 2022 zhruba 30 miliónov kusov, čo má na míle ďaleko od euforických predikcií, podotkol TechRadar. Faktom však je, že Apple naozaj poskytne mnohým používateľom Androidu, najmä v prípade strednej triedy, dôvod na prechod k iPhonom. Obzvlášť, ak iPhonu SE 3 pridá aj modernejší dizajn.

Dávid Igaz / FonTech

Odvážne tvrdenia JP Morgan by ale mohol podkopať starý dizajn. Podľa očakávaní má mať iPhone SE 3 aj v budúcom roku rovnaký tvar ako aktuálny model a predtým aj iPhone 8. Apple už tradične v lacných modeloch recykluje staršie diely, preto by sme stále mali vidieť 4,7″ LCD displej, no s modernejším procesorom z iPhonu 13 alebo 12.

Očakávania sú vysoké a JP Morgan predpokladá, že celkovo Apple v budúcom roku predá až 250 miliónov iPhonov, vrátane 30 miliónov iPhonov SE 3. Tento cieľ je pritom ešte o 10 miliónov vyšší, ako predtým. Ako ale dopadnú predpoklady a analýzy, ukáže až realita. Apple sa totižto musí vysporiadať s polovodičovou krízou a najnovšie aj klesajúcim dopytom.

Firma mala podľa Bloombergu opäť inštruovať dodávateľov, aby znížili objemy výroby kvôli klesajúcemu dopytu po iPhonoch pred sviatkami. Z pôvodných 90 miliónov kusov iPhonov 13 tak znížila objem výroby na 80 miliónov. Ešte väčší pokles sa potom očakáva v budúcom roku, a tak je otázne, či dokáže Apple naplniť svoje ciele podľa odhadov JP Morgan.

Zdroj: Reuters, TechRadar, Bloomberg

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú