Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruského podnikateľa Iľju Sačkova, zakladateľa ruskej spoločnosti Group-IB, ktorá sa špecializuje na počítačovú bezpečnosť, obvinili z vlastizrady. Agentúru Interfax o tom vo štvrtok informoval dôveryhodný zdroj. Podľa webu Meduza.io Sačkov toto obvinenie odmieta.

Na žiadosť ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bol Sačkov po svojom zadržaní, ku ktorému došlo minulý týždeň, vzatý do väzby, kde zotrvá do 27. novembra. Sačkovovi advokáti sa proti tomuto verdiktu súdu v Moskve odvolali – pojednávanie v tejto záležitosti sa uskutoční 21. októbra.

Oficiálne nie je o prípade ani obvinení Sačkova nič známe, pretože materiály k prípadu sú utajené, dodal Interfax. Group-IB, v ktorej sídle v Moskve bola pred Sačkovovým zadržaním vykonaná policajná prehliadka, uviedla, že sa k okolnostiam prípadu nebude vyjadrovať. Zdôraznila však, že „spoločnosť je presvedčená o nevine“ svojho zakladateľa a generálneho riaditeľa.

Sačkovova matka sa medzičasom obrátila na ruského prezidenta Vladimira Putina otvoreným listom s prosbou „čestne posúdiť prípad jej syna a oslobodiť ho“.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov vo štvrtok novinárom povedal, že v Kremli zatiaľ „list Ľudmily Sačkovovej nevideli“. Dodal, že má „pochopenie pre emociálny stav matky, pripomenul však, že voči jej synovi boli vznesené vážne obvinenia a o jeho vine či nevine môže rozhodnúť len súd. Vyzval preto počkať na dokončenie vyšetrovacích úkonov a súdne konanie.

Web Meduza.io informoval, že Group-IB sa od roku 2003 venuje vyvíjaniu riešení na detekciu a prevenciu kybernetických útokov, odhaľovanie podvodov a ochranu duševného vlastníctva na internete. Medzi klientov tejto spoločnosti patria banky, energetické spoločnosti a telekomunikačné firmy. Group-IB spolupracuje aj s Interpolom a ruskými orgánmi činnými v trestnom konaní.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú