Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko sa pripravuje na najväčšiu výstavu EXPO Dubaj 2020, ktorá sa po odklade kvôli pandémii bude konať už od začiatku októbra tohto roka až do konca marca 2022. Naša krajina sa chystá predstaviť okrem iného aj vodíkové technológie a vlastný vodíkový autobus, popri ktorom bude mať premiéru aj prvý vodíkový superšport.

Slovensku hrozí blamáž. Pavilón pre EXPO Dubaj 2020 nie je hotový

Pavilón Slovenska však nebude dokončený na výstave včas, informoval portál Aktuality.sk s odvolaním na vlastné zdroje, ktoré si želali ostať v anonymite. Do zahájenia výstavy v Dubaji pritom ostávajú už len posledné 3 dni. Ani po otvorení tak nebude slovenský pavilón úplne pripravený. Tamojšie stavebné firmy totižto nedodržiavali termíny, ktoré boli podľa zdrojov portálu Aktuality.sk niekoľkokrát presunuté.

expo2020dubai.com

Podľa spomenutého zdroja je aj tri dni pred otvorením výstavy celé poschodie rozostavané. Problémom má byť aj morálka stavbárov z Pakistanu, ktorí za mesačný príjem 300 € neodvádzajú dobrý kus roboty a často sa podľa zdroja modlia alebo chodia na prestávky. Celá stavba má byť v omeškaní až 2 týždne. Prípravy údajne brzdil aj arabský dodávateľ, ktorý od pracovníkov a slovenských dodávateľov požadoval absurdné podmienky.

Čerešničkou na torte tohto zlyhania má byť podľa portálu Aktuality.sk aj fakt, že Slovensko stále nemá funkčný anglický web, ktorý má byť spustený práve pre účely výstavy EXPO Dubaj 2020. K celej záležitosti sa Ministerstvo hospodárstva, ktoré organizuje slovenskú účasť na výstave, nevyjadrilo jednoznačne.

NEPREHLIADNI
Slovensko predstaví vlastný vodíkový superšport. Vieme, ako bude vyzerať

Ministerstvo potvrdilo zdržanie

V nedávnej tlačovej správe ale potvrdzuje meškanie stavby, a to aj napriek tomu, že Richard Sulík prednedávnom prehlásil, že Slovensko je na výstavu veľmi dobre pripravené. Rezort totiž potvrdil iba to, že slovenský pavilón venovaný mobilite bude otvorený v prvej polovici októbra. Konkrétny termín však ministerstvo neprezradilo.

TASR - Jaroslav Novák

Ministerstvo hospodárstva spolu s partnermi slovenskej expozície vynaložilo enormné úsilie pre zabezpečenie úspešnej prezentácie na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020. Či už ide o inovatívne exponáty, množstvo vystavovateľov, úspešných slovenských firiem alebo atraktívny sprievodný program, môžeme potvrdiť, že slovenský tím je po obsahovej a odbornej stránke pripravený.

Slovenský pavilón sa otvorí medzinárodnému publiku v prvej polovici októbra, na základe odporúčania od organizátora Expo Dubaj, od ktorého si pavilón prenajímame”, povedala generálna komisárska Expo Dubaj 2020 Miroslava Valovičová.

Sulíkov rezort však potvrdil isté zdržanie, ktoré sa už ale nemá predlžovať. „Som v dennom a priamom kontakte s emirátskou ministerkou medzinárodnej kooperácie a generálnou riaditeľkou Expo Dubaj 2020 Reem Al Hashimy, ktorá nás utvrdila v tom, že na slovenskom pavilóne sa pracuje deň a noc a od ktorej sme dostali prísľub, že už nepríde k ďalším zdržaniam“, doplnila Miroslava Valovičová.

NEPREHLIADNI
ROZHOVOR: Slováci postavili prvý vodíkový autobus. Kedy sa ním odvezieš a v čom je lepší ako zahraničné?

Slovensko má pritom na výstave pavilón s rozlohou až 2 100 m2 s tromi podlažiami. EXPO Dubaj 2020 bude tzv. „veľké EXPO“, ktoré trvá šesť mesiacov a koná sa iba raz za 5 rokov. Účasť na ňom potvrdilo 192 krajín a organizátori očakávajú 25 miliónov návštevníkov.

 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú