Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nástup elektrifikácie je každým dňom intenzívnejší a koncern Stellantis, pod ktorý patria aj ikonické americké značky Dodge a RAM, odhalil svoju e-ofenzívu pre najbližšie roky. Americké ikony automobilového priemyslu prinesú svoje prvé elektromobily už v roku 2024, informoval portál Electrek.

Podľa mnohých odborníkov a aj fanúšikov je to však príliš neskoro. Drvivá väčšina automobiliek už ponúka minimálne jeden elektromobil, niektoré dokonca disponujú celou flotilou. Dodge a RAM sú však synonymom objemných benzínových motorov a ich fanúšikovia tak možno prechod na elektrifikáciu nebudú znášať najlepšie, ani keď príde podstatne neskôr, než pri iných automobilkách.

Dodge/YouTube

Ako uviedol CEO automobilky RAM, Mike Koval, prvý elektrický pickup príde na trh už v roku 2024. Po „prvotine“ RAM 1500 BEV však podľa riaditeľa americkej automobilky chytí všetko veľmi rýchly spád. Druhý elektrický model má nasledovať hneď o rok neskôr a celá flotila bude elektrifikovaná najneskôr do roku 2030.

Špičkové parametre sú základom

CEO Mike Koval ďalej hovoril aj o technických špecifikáciách, s ktorými by mal prvý elektrický RAM prísť. Na konferencii sľuboval nabíjanie výkonom až 150 kW.

Taký Ford F150 Lightning ponúka 150 kW nabíjanie v najnižšej konfigurácii, Tesla je so svojim Cybertruckom v tomto smere ešte ďalej a očakáva sa nabíjanie výkonom až 250 kW. Elektrický Hummer od GM dokonca príde až s 350 kW nabíjaním.

Dodge prinesie svoju prvotinu taktiež v roku 2024

„Nový Dodge bude trhať ulice, nie planétu,“ vyhlásil počas CEO automobilky Dodge, Tim Kuniskis. Aj ikona amerických „muscle cars“ pomaly, ale isto prechádza na elektrický pohon. Tim však všetkým fanúšikom zdôraznil, že ich automobilka nebude vyrábať „elektrické autá“, ale americké „eMuscle“ autá.

NEPREHLIADNI
Dodge chce získať späť titul najrýchlejšieho sériového auta sveta, už to bude musieť byť elektromobil

Takzvané „muscle cars“ sú predovšetkým o obrovskom výkone a ten bolo možné doposiaľ získať iba s objemným motorom. S elektrifikáciou sa ale všetko mení, elektromotory ponúkajú extrémny výkon a maximálny krútiaci moment v celom rozsahu otáčok.

Vďaka tomu môžu byť elektrické muscle cars ešte „svalnatejšie“ než tie benzínové. O ikonický zvuk objemného motora ale bohužiaľ prídu. Podľa Kuniskiského fanúšikovia skôr či neskôr začnú uznávať elektrické modely Dodge a podľa jeho slov si zákazníci automobilky kupujú zážitok, nie technológiu.

V tomto smere si nie len on, ale aj inžinieri z automobilky myslia, že elektromotor dokáže zákazníkovi poskytnúť ešte lepší a intenzívnejší zážitok než spaľovák, uvádza Futurism. Ako dodáva portál Engadget, na prezentácii sa objavil možný vzhľad plne elektrického Dodge, ktorý by mal vychádzať z dizajnu legendárneho Chargeru z roku 1969.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú