Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prijatie najväčšej kryptomeny bitcoin ako legálneho platidla v Salvádore sa bezpochyby zapísalo medzi jedny z najväčších udalosti vo svete krytomien, no našlo si aj mnoho odporcov, pričom niektorí odborníci kvôli tomuto kroku načrtli dokonca kolaps finančného systému krajiny.

Ako však informuje CoinTelegraph, stredoamerický štát reči neprajníkov netrápia, pričom prezident Nayib Bukele najnovšie predstavil plán, ako kryptomenu dostať k bežným občanom a zároveň prezradil dátum, kedy „bitcoinový zákon“ finálne nadubudne účinnosť.

30 dolárov v bitcoine každému občanovi zadarmo

Vláda Salvádoru spolu s odborníkmi vyvinie aplikáciu s bitcoinovou peňaženkou, ktorá bude k dispozícii každému dospelému Salvádorčanovi. Ak si aplikáciu stiahne, dostane navyše bonusovú čiastku bitcoinu v hodnote 30 dolárov.

Toto oznámenie ihneď zarezonovalo medzi zástancami kryptomeny, pričom niektorí nadšenci špekulovali, že vláda Salvádoru bude v konečnom dôsledku musieť požadované bitcoiny získať a vytvorí tak veľký nákupný tlak na trh.

Otázne je tiež, koľko používateľov v bitcoinovej sieti pribudne, keďže odhady dospelej populácie Salvádoru sa líšia. Podľa analytika Willyho Wooa by do platformy mohlo pribudnúť približne 4,5 milióna Salvádorčanov, čím porastie globálna používateľská základňa bitcoinu porastie o 2,5 %.

Tieto údaje v teoretickej rovine potvrdzuje aj portál Statista, podľa ktorého bolo v roku 2019 v Salvádore viac ako 4,72 milióna obyvateľov starších než 15 rokov. Je však potrebné podotknúť, že nie každý dospelý občan si bitcoinovú peňaženku bude schopný a ochotný stiahnuť.

Salvádorský prezident však na svojej tlačovej konferencii ubezpečoval, že vládna aplikácia bude fungovať kdekoľvek s dostupným mobilným pripojením a na jej používanie nebude potrebný paušál ani kredit u operátora. Bukele pred pár hodinami dokonca zverejnil na Twitteri príspevok, v ktorom pripravovanú peňaženku s názvom Chivo odhalil.

Zákon bude účinný od septembra, v krajine pribudnú stovky bankomatov

Prezident krajiny zároveň odhalil, že schválený „bitcoinový zákon“ uznávajúci najväčšiu kryptomenu ako legálne platidlo v krajine, nadobudne účinnosť 7. septembra tohto roka.

Spolu s oznámením o rozdávaní bitcoinu v krajine americká spoločnosť Athena prevádzkujúca bitcoinové bankomaty uviedla, že má v úmysle dodať Salvádoru až 1000 bitcoinových bankomatov, pričom toto číslo prezident krajiny navýšil na 1500.

Zavádzanie sa podľa Atheny začne v malom rozsahu a spoločnosť najskôr vyskúša niekoľko desiatok strojov s cieľom vytvoriť obchodný model podľa záujmu ľudí.

Americká firma okrem toho plánuje otvoriť vlastnú pobočku v Salvádore a do inštalácie kryptomenových bankomatov v regiónoch ako Salvádor, kde veľa obyvateľom prichádzajú peniaze zo zahraničia, plánuje investovať viac ako milión dolárov.

NEPREHLIADNI
Najväčšia „kryptokrádež“ v histórii. Bratia z Afriky ukradli desaťtisíce bitcoinov, zľahla sa po nich zem

Pripomeňme, že legislatíva spojená s bitcoinom bola v krajine prijatá len pred niečo vyše dvoma týždňami a stihla si získať už milióny podporovateľov po celom svete vrátane Stredoamerickej banky pre ekonomickú integráciu (CABEI).

Svetová banka (WB) však odmietla žiadosť Salvádoru o pomoc s implementáciou bitcoinu ako zákonného platidla a opozičná strana v krajine podala na Bukeleho žalobu, podľa ktorej nie je jeho „bitcoinový zákon“ v súlade s tamojšou ústavou, informoval miestny portál El Mundo.

Legalizácia bitcoinu v Salvádore však zároveň podporila aj regulačné procesy  v iných krajinách, ako napríklad Tanzánii, kde k legálnemu ukotveniu kryptomien vyzýva tamojšia prezidentka, či juhoamerickom Paraguaji, kde zákonodarca Carlitos Rejela nedávno na Twitteri oznámil, že v priebehu júla predloží v tamojšom kongrese návrh zákona o legalizácii bitcoinu a ďalších kryptomien.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú