Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Od uzákonenia najväčšej kryptomeny bitcoin ako oficiálneho platidla v Salvádore neprešiel ešte ani týždeň a kroky stredoamerickej krajiny si už hľadajú svojich nasledovníkov. Azda „najhlasnejšou“ z krajín, ktorá sa chystá kryptomeny legálne ukotviť, je aktuálne Tanzánia, ktorej prezidentka vyzvala miestnu centrálnu banku k prvým krokom, píše CoinTelegraph.

Tanzánijská prezidentka Samia Suluhu Hassanová, ktorá je mimochodom prvou ženou na čele tejto východoafrickej krajiny, v pondelok vyzvala centrálnu banku krajiny, aby začala skúmať využitie kryptomien. Hassanová pritom zdôraznila zvyšujúci sa vplyv digitálnych aktív na globálne financie a upozornila na „nedostatočné“ prijatie a rozvoj kryptomien vo východoafrickom regióne.

Tlak prezidentky Tanzánie prichádza po odvážnom kroku, ku ktorému sa minulý týždeň uchýlil prezident Salvádoru Nayib Bukele a tamojší kongres, ktorý schválil tzv. „bitcoinový zákon“, ktorý umožňuje reguláciu najväčšej kryptomeny ako neobmedzeného legálneho platidla v krajine.

Bitcoin tak v Salvádore budú môcť využívať súkromné osoby, firmy aj verejné inštitúcie, pričom zobrazované v ňom môžu byť ceny a zároveň sa prostredníctvom neho môžu platiť aj dane.

Vieceré africké krajiny sa však k podobným krokom postupne uchyľujú, pretože tento región je už roky „hotspotom“ pre P2P (peer-to-peer) obchodovanie s kryptomenami, najmä s bitcoinom.

Podľa analýzy Useful Tulips je subsaharská Afrika druhou najväčšou oblasťou P2P obchodovania s bitcoinom po celej Severnej Amerike, pričom týždenný objem obchodov tu predstavuje zhruba 16,5 milióna dolárov. Najväčšie objemy sa zobchodujú v Nigérii, zatiaľ čo Tanzánia je v tomto regióne na siedmom mieste s objemom obchodov za posledných sedem dní v hodnote takmer 90 000 dolárov.

Zdroj: CoinTelegraph, Useful Tulips

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú