Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vláda včera vyhlásila sprísnenie pandemických opatrení, ktoré vstúpi do platnosti už túto sobotu, 19. decembra. Počas tri týždne trvajúceho lockdownu si tak môžeš zaobstarať základné potraviny, drogériu, respektíve využiť služby, ktoré spadajú do výnimiek. Medzi výnimkami je aj cesta na výdajné miesto internetových a iných obchodov. Ako sa však dotkne lockdown vydávania už objednaného tovaru z e-shopov?

Aktualizácia 18.12.2020:

Článok bol doplnený o informácie ohľadom prevádzok operátorov.

Objednanú zásielku si budeš môcť bez problémov vyzdvihnúť na výdajnom mieste daného e-shopu, respektíve Zásielkovni a problémy spojené s obmedzeniami by nemali zastihnúť ani objednávky z internetových obchodov, ak si si zvolil možnosť dodania kuriérom alebo Slovenskou poštou. Balík vyberieš aj z balíkomatov najznámejších slovenských obchodov.

Freepik (Úprava redakcie)

Výnimky sa teda týkajú aj cesty na poštu, respektíve interakcie s kuriérmi, ktorí budú v štandardnom režime fungovať aj naďalej. Tu je však potrebné aj naďalej plniť podmienky stanovené Slovenskou poštou z konca októbra sústreďujúce sa na bezpečnosť oboch strán pri predávaní špecifických zásielok. V prípade kuriérov je tiež veľmi pravdepodobné, že nápor zásielok tento rok nezvládnu a už teraz je neskoro na doručenie zásielok do 24. decembra.

Čo sa týka kamenných prevádzok operátorov, od prvotného uverejnenia článku sa vydaním vyhlášky ÚVZ SR vyjasnili pravidlá aj pre nich, pričom operátor O2 pre redakciu FonTech.sk potvrdil, že výnimky platia aj u prevádzok telekomunikačných služieb.

„Na základe novej vyhlášky ÚVZ SR patria prevádzky telekomunikačných operátorov medzi výnimky zo zákazu vychádzania, čo znamená, že naše predajne pokračujú v obvyklom režime,“ uviedla pre redakciu FonTech.sk hovorkyňa operátora O2 Tereza Molnár. 

Z vyjadrenia tak možno veľmi jasne vydedukovať, že predajne operátorov ostanú rovnako otvorené ako doteraz s maximálnymi možnými bezpečnostnými opatreniami.

Nakúpiš len cez internet. Dodanie je však otázne

Ber tiež na zreteľ, že v kamenných predajniach až do 10. januára mimo základne produkty nenakúpiš, a tak si odkázaný striktne len na online nakupovanie. V tomto smere sa pri žiadnej z možných spôsobov dopráv nič nemení, kedy si jedine v najbližších dňoch musíš dávať pozor na predĺžené dodacie doby spôsobené vyšším dopytom kvôli Vianociam.

Je teda dosť pravdepodobné, že objem nákupov cez internet má potenciál byť tento rok na Slovensku rekordný, čo umocní uzatvorenie kamenných predajní s rôznym zameraním už od tejto soboty.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú