Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovensko bude mať Národné batériové centrum. Na jeho vzniku sa budú podieľať zástupcovia Slovenskej akadémie vied (SAV), technických univerzít, Zväzu automobilového priemyslu a Slovenskej asociácie pre elektromobilitu.

„Spúšťame prípravu projektu Národného batériového centra, ktoré má ambíciu podporiť najperspektívnejšie súčasti hodnotového reťazca batériového priemyslu,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Ako doplnil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský, cieľom projektu je spoločne pracovať na vývoji technológií a tiež zabezpečiť ich transfer do reálneho priemyslu. „V rámci tohto verejno-súkromného partnerstva sa chceme zamerať na praktické testovanie a validáciu nových technológií s priemyselnými partnermi,“ dodal.

Projekt by mal pokrývať tri kľúčové oblasti. Prvá, venujúca sa surovinám, materiálom a batériových článkom, má ambíciu prispieť k vývoju pokročilých elektród, elektrolytov a článkov s cieľom výrazne zlepšiť vlastnosti batérií. Zámerom je tiež identifikovať potenciál surovín dostupných na Slovensku, možnosti ich úpravy a využitia.

Zobraziť celú galériu (0)
Flickr (Úprava redakcie)

„Prioritnými témami bude výskum a vývoj nových materiálov pre elektródy lítiových batérií aj na báze síry, tuhých elektrolytov, ako aj nových batérií typu hliník-vzduch, batérií na báze iónov sodíka a železanov a zvýšenie výkonnosti a predĺženie životnosti batérií,“ priblížil rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák.

Druhá oblasť sa týka batériových systémov a ich manažmentu. Zameraná bude na vývoj inovatívnych systémov riadenia batérií či batériových senzorov, ako aj na pokročilé techniky pre monitorovanie stavu batérií a superkapacitorov počas ich záťaže.

Dôležitou témou je aj recyklácia a ďalšie využitie batérií, ktoré budú riešené v rámci tretej oblasti. Tento pracovný balík sa zameria na vývoj recyklačných procesov pre lítiové batérie, ako aj na vývoj riešení pre ich opätovné využitie.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú