Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hoci je Hubblov teleskop vo vesmíre už celých 30 rokov, stále dokazuje, že nepatrí do starého železa. Za tento čas stihol priniesť množstvo fascinujúcich objavov a fotografií. Veď iba v priebehu priniesol množstvo veľkolepých objavov, ako nesúlad teoretických modelov distribúcie temnej hmoty s údajmi získanými na základe pozorovania, stál aj pri zrode úplne novej a doposiaľ najlepšej metódy, ako určiť, či planéty nachádzajúce sa mimo našej slnečnej sústavy oplývajú podmienkami vhodnými pre život, alebo napomohol k vytvoreniu špeciálnej piesne vytvorenej z fotiek.

Časozberné video

Najnovšie sa však postaral o vytvorenie časozberného videa zloženého z množstva snímok vytvorených medzi rokmi 2018 až 2019, na ktorých je zachytená masívna explózia, upozornila NASA na svojich stránkach.

Na 30-sekundovom videu je jasne vidieť výbuch hviezdy, ktorá na „krátku“ chvíľu jasne prežiari všetky ostatné hviezdy v galaxii.

Konkrétne ide o supernovu SN 2018gv nachádzajúcu sa v 70 miliónov svetelných rokov vzdialenej špirálovej galaxii NGC 2525 rozprestierajúcej sa na vzdialenosť približne 60 000 svetelných rokov a ležiacej v súhvezdí Korma.

Supernova SN 2018gv bola poprvýkrát spozorovaná v januári 2018 amatérskym astronómom Koichi Itagakiom, no už o niekoľko týždňov neskôr sa stala ústrednou „postavou“ pozorovania uskutočneného pomocou Hubblovho teleskopu.

Mimochodom Itagaki upozornil aj na výbuch supernovy SN 2019yvq, pri ktorom bol spozorovaný neobyčajný jav, ktorý pomôže aj pri objasnení vzniku Zeme.

Supernova SN 2018gv hrála dôležitú úlohu aj pri meraní rýchlosti rozpínania vesmíru

SN 2018gv zohrala dôležitú úlohu aj pri presnom určení, respektíve meraní rýchlosti rozpínania vesmíru – kľúčovej hodnoty pre pochopenie fyzikálnych základov vesmíru. Supernova patrí do kategórie supernov typu Ia, čo je doposiaľ najlepšie zmapovaný a preštudovaný typ, ktorý okrem iného napomohol k objavu temnej energie, ktorá sa teraz bežne využíva na mapovanie štruktúr vesmíru.

Pozorovaná supernova vznikla z bieleho trpaslíka, ktorý predstavuje pozostatky hviezdnych jadier postrádajúcich dostatočnú hmotnosť na zapálenie termonukleárnej reakcie a z tohto dôvodu postupne zanikajú a stávajú sa z nich červené obry. Tie sa následne zbavia svojej vonkajšej vrstvy a zostane z nich iba inertné jadro.

Časom biely trpaslík nahromadil od svojho hviezdneho sprievodcu množstvo materiálu až dosiahol svoju maximálnu hmotnosť a prešiel termonukleárnou explóziou, pričom vzniknutá supernova vygenerovala svetlo až 5-miliárdkrát jasnejší, ako naše Slnko.

K výbuchu sa vyjadril aj samotný laureát Nobelovej ceny,xx<x Adam Riess, ktorý v rok 2011 získal Nobelovu cenu za fyziku za objav „zrýchľujúceho sa rozpínania vesmíru pozorovaním vzdialených supernov“.„Žiadny pozemský ohňostroj nemôže konkurovať tejto supernove, ktorú vo svojej blednúcej sláve zachytil Hubblov vesmírny teleskop“ uviedol.Ako táto supernova vyzerala si môžeš pozrieť aj na ďalších videách:

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú