Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zatiaľ prebehla len privátna skúška siete zo satelitov Starlink, no čoskoro má dôjsť aj na jej verejné beta testovanie. Spoločnosť však okrem USA chce ponúknuť signál aj v susednej krajine. SpaceX už vyplnil žiadosť o licenciu pre telekomunikačného regulátora v Kanade. Po jej schválení tak bude môcť poskytnúť vysokorýchlostný internet aj v odľahlých oblastiach, informuje portál Interesting Engineering s odvolaním na The Globe and Mail.

SpaceX naďalej pokračuje v budovaní veľkej konštelácie satelitov Starlink na orbite, ktoré majú poskytnúť globálne internetové pripojenie s vysokou rýchlosťou a nízkou latenciou aj v odľahlých oblastiach. Práve pozícia satelitov na nižšej orbitálnej dráhe má prínos v týchto vlastnostiach siete.

Zatiaľ čo satelit na geostacionárnej obežnej dráhe vo výške niekoľko tisíc kilometrov nad zemou poskytuje internet o rýchlosti len niekoľko desiatok Mbps s latenciou aj 800 ms, Starlinky majú priniesť mnohonásobne vyššie rýchlosti a latenciu na úrovni pod 20 ms.

SpaceX

Aktuálne má spoločnosť na orbite 540 vlastných satelitov, no k otvoreniu verejného beta testu by mala potrebovať podľa doterajších informácií o 300 satelitov viac. Ostáva jej teda vyniesť ešte 5 várok Starlinkov, čo by mohla stihnúť už do niekoľkých týždňov. Následne koncom augusta alebo v septembri by mal byť spustený beta test pre verejnosť v USA a Kanade.

Do programu sa pritom hľadajú aj beta testeri, ktorí si medzi prvými vyskúšajú internet z týchto satelitov, informuje ZDNet. Viac informácií sa dozvieš v samostatnom článku.

SpaceX chce poskytnúť internet aj v Kanade

Rozšírenie pripojenia do ďalších krajín je zatiaľ len hudbou budúcnosti, no ak sa SpaceX podarí vybudovať väčšiu konšteláciu Starlinkov, môže začať s poskytovaním a testovaním internetu v iných kútoch sveta už v budúcom roku. Zatiaľ je predčasné hovoriť o konkrétnych termínoch. Pred verejným beta testom však spoločnosť požiadala podľa nových správ o licenciu aj telekomunikačného regulátora v Kanade.

Práve tam chce taktiež poskytnúť svoj vysokorýchlostný internet aj pre odľahlé oblasti. Signál zo satelitov má byť potom zachytávaný pomocou antén, na ktoré Elon Musk odkazoval ako na „UFO na paličke“. Prvé fotografie týchto antén boli  vytvorené len nedávno a zachytila ich miestna obyvateľka z Boca Chica v Texase na základni, kde SpaceX vyvíja aj vesmírnu loď Starship.

Global Meteor Network

Ak teda SpaceX získa licenciu aj v Kanade, môže rozšíriť poskytovanie svojho internetu do vzdialených oblastí, kde ľudia nemajú k vysokorýchlostnému pripojeniu prístup. Okrem toho by sa mohla spoločnosť neskôr sústrediť aj na poskytovanie hlasových a dátových služieb, no prvoradým je internet pre domácnosti.

Signál by bol „doručovaný“ priamo do každej domácnosti a kancelárie, ktoré by mohli mať vlastné antény. Podľa telekomunikačného regulátora v Kanade tam nemá prístup k rýchlemu internetu až 40 % obyvateľov. Mladí preto odchádzajú do obývanejších zón.

Mnohí tak vidia v internete od SpaceX novú nádej na ekonomický rast odľahlejších oblastí, ktoré by mohli lepšie prosperovať. Pripojenie k takejto globálnej internetovej sieti má byť podľa Muska hračkou. Nedávno si ho vyskúšal aj Steve Jurvetson, člen predstavenstva SpaceX a Tesly, ktorý bol týmto internetom nadšený.

Elon Musk tvrdí, že pre pripojenie stačí len zapojiť potrebný hardvér a namieriť antény na oblohu. Internet má byť taktiež vďaka nízkej latencii vhodný aj pre hranie online hier.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú