Kybernetické útoky sú silnou hrozbou aj pre nemocnice. Najvyššia cena na čiernom trhu sa platí práve za medicínske dáta pacientov. Šéf oddelenia Cyber Security zo Siemens Healthineers Slovensko Ján Ščamba v tlačovej správe uviedol, že útočníci sa nesnažia dostať len do počítačov, ale majú snahu preniknúť aj do medicínskych prístrojov a k dátam o pacientoch.

Ich bezpečnosť pritom závisí od rôznych faktorov. Aj keď je prioritou výrobcov dodať bezpečné riešenia, prevádzkové podmienky, kde najčastejšie dochádza k zlyhaniu, ovplyvniť nevedia. Práve preto sú podľa Ščambu dôležité tímy, ktoré sú špecializované práve na túto oblasť.

V období pandémie útočníci falšovali stránky, ktoré mali pôvodne sprostredkovať štatistiky šírenia koronavírusu. Zamerali sa najmä na najväčších poskytovateľov v oblasti digitálnej komunikácie. Pri kybernetických útokoch ide pritom o globálny trend, ktorý sa nevyhne žiadnej krajine.

Ako Ščamba konštatoval, najčastejším typom útoku sú aj po rokoch stále phishing e-maily. Ich kvalita sa líši od triviálnych, až po veľmi komplexné. „Súkromné spoločnosti spolu so štátnou správou by sa mali pripraviť, že so zvyšujúcou sa mierou automatizácie a digitalizácie sa počet útokov bude len stupňovať,“ zhodnotil.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú