Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký Úrad pre patenty a ochranné známky odmietol udeliť dva patenty, v ktorých za tvorcu označili umelú inteligenciu. Podľa platných nariadení môže byť autorom len človek.

Systém Dabus vymyslel nádobu na potraviny, ktorú môžu jednoducho uchopiť aj roboty a tiež výstražné svetlo blikajúce „v rytme, ktorý je náročné ignorovať“. Za týmto systémom stojí fyzik a výskumník Stephen Thaler, ktorý namieta, že nepomáhal pri tvorbe predmetných vynálezov a preto by bolo nepresné označiť ho za ich tvorcu.

Úrady však trvajú na tom, že autorstvo vynálezov sa pripisuje len ľuďom. Niektorí akademici tvrdia, že tento prístup by mali zmeniť.

Podľa expertky na duševné vlastníctvo Penny Gilbert Európsky patentový úrad registruje zvýšený počet žiadostí o udelenie patentu, v ktorých za tvorcu označujú umelú inteligenciu. „Umelá inteligencia sa rýchlo vyvíja a spôsobuje revolúciu v mnohých odvetviach, vyvoláva mnoho nových otázok v oblasti patentovateľnosti a vlastníctva vynálezov, ktoré vytvorila,“ uviedla pre BBC News.

„Toto rozhodnutie ozrejmilo, že umelú inteligenciu nemôžeme označiť za vynálezcu – no mohli by sme sa voči tomu odvolať,“ dodala.

„Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO) už začala diskusiu o tomto probléme a mala by v nej pokračovať v polovici mája. Očakáva sa, že výsledok bude mať vplyv na budúcnosť duševného vlastníctva,“ vyjadrila sa Gilbert.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú