Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Južná Kórea zaznamenala najvyšší nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom počas jedného dňa, keď v piatok v krajine potvrdili 594 nových prípadov. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Celkový počet potvrdených infekcií sa tak v krajine vyšplhal na 2931, pričom zatiaľ nákaze podľahlo 17 ľudí. Južná Kórea má pritom najviac potvrdených prípadov na svete mimo Číny, odkiaľ sa vírus začal šíriť.

Najviac prípadov respiračného ochorenia covid-19, vyvolaného novým koronavírusom, zaznamenali v Tägu na severovýchode krajiny. Šírenie nákazy v Južnej Kórei pripisujú náboženskému hnutiu Sinčchondži, ktorého členovia sa navzájom nakazili počas bohoslužieb a neskôr vírus roznášali ďalej. Do najviac zasiahnutej oblasti vyslali armádu, ktorá dezinfikuje rozsiahle časti mesta.

Severokórejský líder Kim Čong-un varoval pred „vážnymi následkami“, ak jeho podriadení nedokážu zabrániť epidémii v krajine. Znepokojenie vyvoláva aj viacero nových prípadov neznámeho pôvodu v amerických štátoch Kalifornia a Oregon.

Americké úrady sa zaoberajú tromi pacientmi, ktorí sa nakazili, aj keď nevycestovali do zasiahnutých oblastí a neboli ani v kontakte s chorými. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v Spojených štátoch celkovo 59 potvrdených prípadov.

Celosvetovo sa nakazilo asi 85 220 ľudí, väčšina z nich v Číne, ktorá hlási 79 251 prípadov nákazy a 2835 úmrtí. Celosvetovo ochoreniu podľahlo 2924 ľudí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú