Technológia VoLTE (Voice over LTE) umožňuje využívať volania cez LTE sieť, kedy je kvalita hovoru vyššia, avšak musia ju mať aktivované obe strany. Nájdeme ju už u všetkých slovenských operátorov, no jeden z nich ju ponúka pre smartfóny Apple aj napriek chýbajúcej certifikácii. VoLTE môžu majitelia iPhonov v sieti O2 využívať od sprístupnenia iOS 13, no operátor ju ponúka cez certifikácie a len na základe vlastného testovania.

V súčasnosti predstavuje VoLTE technológia najkvalitnejší spôsob komunikácie v 4G sieti operátorov, kedy dochádza k spojeniu hovorov omnoho rýchlejšie a samotná kvalita zvuku počas volania je počuteľne vyššia. VoLTE volania už pre vybrané smartfóny ponúka aj 4ka, Telekom, Orange a O2. Podmienkou ostáva, že smartfón musí túto technológiu podporovať.

Telekom len prednedávnom oznámil, že v jeho sieti podporuje VoLTE volania už 99 modelov smartfónov od 11 výrobcov. Momentálne je z technických príčin aktivácia v Telekome nedostupná a prípadná deaktivácia bude realizovaná až po niekoľkých dňoch od priatia požiadavky. V Orangei je táto technológia volaní dostupná pre 82 smartfónov a hodinky Samsung Galaxy Watch 46 mm s eSIM.

Ako prvý operátor však VoLTE spustila 4ka, ktorá zákazníkom umožňuje aktiváciu služby prostredníctvom SMS a podporuje až 95 zariadení. Spoločnosť O2 podporovala v začiatku tohto roka pri VoLTE len niekoľko modelov smartfónov, no doteraz ich zoznam rozšírila na niekoľko desiatok zariadení od Apple, Huawei, Samsungu, Nokie, Motoroly, Honoru a ZTE.

VoLTE pre iPhony nemá v O2 certifikáciu. Zmení to najnovšia verzia iOS

V prípade iPhonov podporujú túto technológiu v O2 modely od iPhonu 7 a novšie, ktoré ju dostali po oficiálnom vydaní iOS 13. Apple pritom na svojom oficiálnom webe zobrazuje podporované funkcionality iPhonov u jednotlivých operátorov, vrátane slovenského Telekomu, Orangeu a O2. U prvých dvoch spoločností Apple eviduje VoLTE sieť.

O2 však doteraz nemalo pre VoLTE na iPhonoch certifikáciu a technológiu spustilo pre vybrané modely po vlastných testoch. Smartfóny Apple však VoLTE podporujú, no pokiaľ si chce používateľ tieto volania aktivovať, stretne sa s upozornením, že „sieť nebola operátorom certifikovaná pre VoLTE na iPhone“. O2 odporúča využívať technológiu len na podporovaných modeloch v zozname. Oficiálna certifikácia je už ale na ceste.

Zobraziť celú galériu (2)
Dávid Igaz / FonTech

„O2 na svojich stránkach zverejňuje zoznam podporovaných zariadení s technológiou VoLTE. Všetky zariadenia z uvedeného zoznamu sme v O2 precízne otestovali a až následne pridali na zoznam podporovaných zariadení a preto platí, že zákazníkom odporúčame využívať so službou len zariadenia z nášho oficiálneho zoznamu.

Samozrejme niektoré zariadenia už môžu mať softvér s VoLTE parametrami a dokážu fungovať v tomto režime. To je prípad aj zariadení iPhone, ktoré momentálne fungujú v non-certified režime od modelu 7 s verziou systému iOS 13.0 a vyššie. Proces certifikácie je však už úspešne ukončený a jej nasadenie očakávame v iOS 13.3. Rozsah zariadení týmto spôsobom neustále rozširujeme,“ informoval FonTech.sk Ján Kalafut z O2.

Nová verzia iOS 13.3 je momentálne ešte v beta testovaní a potrvá niekoľko týždňov, pokým Apple vypustí stabilnú verziu. Len pred pár dňami bola vydaná druhá verzia bety. Spoločnosť pritom pred vydaním oficiálnej aktualizácie systému vydáva niekoľko beta verzií, a tak si na nový iOS 13.3 ešte nejaký čas počkáme. S jeho príchodom však už bude O2 ponúkať certifikované VoLTE volania.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú