V správe boli použité materiály TASR.

Čína dúfa, že Nemecko podporí riešenie obchodného sporu o clá na čínske elektrické autá, ktoré by mohli výrazne narušiť spoluprácu medzi oboma krajinami.

Čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao vyjadril obavy počas stretnutia s nemeckým ministrom hospodárstva Robertom Habeckom, kde naznačil, že zavedenie dodatočných ciel zo strany EÚ by mohlo poškodiť obchodné vzťahy.

Európska komisia v blízkej dobe rozhodne, či zavedie antisubvenčné clá až do výšky 35,5 % na čínske elektromobily, čo by výrazne zvýšilo náklady na dovoz týchto áut do Európy. Čína dúfa, že Nemecko ovplyvní toto rozhodnutie v prospech udržania voľného obchodu a investícií.

Robert Habeck zdôraznil, že Nemecko podporuje voľný obchod a víta investície čínskych automobiliek v Európe. Nemecká vláda sa podľa neho bude snažiť zabrániť obchodným konfliktom, ktoré by mohli poškodiť vzťahy medzi oboma ekonomikami.

Vyriešenie tohto sporu bude zásadné nielen pre čínsko-nemecké obchodné vzťahy, ale aj pre budúcnosť automobilového priemyslu v Európe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú