Vo veku 89 rokov nás navždy opustila britská herecká legenda Maggie Smithová, ktorá sa preslávila najmä ako profesorka Minerva McGonagallová z filmovej ságy Harry Potter. Jej kariéra však začala dávno predtým, ako ju objavila mladšia generácia divákov.

Ako potvrdili jej synovia Chris Larkin a Toby Stephens, Smithová zomrela pokojne v nemocnici v piatok 27. septembra obklopená najbližšími. „Radi by sme využili túto príležitosť a poďakovali sa skvelému personálu v nemocnici Chelsea a Westminster za jeho starostlivosť a nekonečnú láskavosť počas jej posledných dní. Ďakujeme vám za všetky vaše milé správy a podporu a žiadame, aby ste v tejto chvíli rešpektovali naše súkromie.“ uviedla rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnila BBC.

Herecká legenda s Oscarmi v rukách

Maggie Smithová bola oceňovaná nielen za svoju prácu vo filme, ale aj na divadelných doskách. Počas svojej kariéry si vyslúžila množstvo ocenení vrátane dvoch Oscarov – prvýkrát za rolu učiteľky Jean Brodieovej vo filme The Prime of Miss Jean Brodie (1969). Druhú sošku získala za vedľajšiu úlohu vo filme California Suite (1978).

Smithová mala dar komediálneho herectva, no nezabúdajme, že excelovala aj v dramatických úlohách. Z jej filmografie stoja za zmienku snímky ako A Room With a View (1985), Gosford Park (2001), či Downton Abbey, kde svojím brilantným výkonom opäť pripomenula, prečo ju považujú za jednu z najlepších herečiek svojej generácie.

Profesorka McGonagallová smrť Harry Potter
TMDB

Z Oxfordu až na Hollywoodsky chodník slávy

Maggie Smithová sa narodila v roku 1934 na londýnskom predmestí a vyrastala v Oxforde. Jej prvé kroky v divadelnom svete začali už ako tínedžerke v mestskom divadle Playhouse. Po sérii úspešných scénických vystúpení, ako napríklad v hudobnej komédii Share My Lettuce (1957), sa presadila aj na filmovom plátne. Jej prvý významný filmový zlom prišiel v thrilleri Nowhere to Go (1958).

Smithovej talent a charizma ju postupne dostali medzi najväčšie herecké esá. Jej medzinárodná sláva prudko vzrástla po roli učiteľky Jean Brodieovej, no pre mnohých zostane navždy nezabudnuteľnou profesorkou McGonagallovou, ktorú stvárnila v celej sérii Harry Potter.

Maggie Smithová zanecháva za sebou dvoch synov, päť vnúčat a nespočetné množstvo fanúšikov po celom svete. „Keď ju sleduješ, hýbe sa celý obraz,“ tak o nej písali kritici a presne to bola jej čarovná schopnosť. Nech hrala čokoľvek, jej výkony zostávali v pamäti divákov ešte dlho po odchode z kina.

S jej odchodom stráca svet jednu z najväčších ikon britského herectva, ale jej dedičstvo bude žiť vďaka nesmrteľným filmovým a divadelným dielam, ktorými obohatila kultúrny svet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú