Vo štvrtok na Slovensku došlo k rozsiahlym útokom ruských hackerov zo skupiny Killnet. Medzi terčmi mal byť napríklad aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP), informuje portál Živé.sk. Išlo o útoky typu DDoS, kedy sa útočník snaží zahltiť server obete.

Okrem SPP došlo aj k útoku na košický U.S. Steel, dopravnú spoločnosť RegioJet alebo stránky bratislavského letiska. Cieľom útokov DDoS je obmedziť alebo úplne odstaviť akúkoľvek online prítomnosť obete.

SPP však informovalo, že útok na ich webovú stránku bol úspešný len čiastočne.

V dôsledku kybernetického incidentu zo 6. októbra 2022 došlo k spomaleniu odozvy webového sídla spoločnosti. Nebola však nijako ohrozená priamo IT infraštruktúra spoločnosti, žiadne jej systémy, a teda nebola nijako ovplyvnená ani činnosť spoločnosti. K podrobnostiam sa nebudeme vyjadrovať,“ povedal pre Živé.sk riaditeľ odboru korporátnej komunikácie Ondrej Šebesta.

Útok zasiahol množstvo webov, väčšinu neúspešne

Okrem spomenutých sa terčom stali webové stránky letiska Sliač, finančnej inštitúcie Wüstenrot, Medzinárodných leteckých dní SIAF, Prvej stavebnej sporiteľne alebo pretekárskeho okruhu Slovakia Ring.

Útoku sa ale nevyhli ani webové hostingy Webglobe, WeDos a HostCreators alebo viaceré taxislužby.

Väčšina webov podľa dostupných informácií síce bola dočasne spomalená, no ich funkčnosť to zásadnejšie neobmedzilo.

Hackeri bojujú aj proti Rusku

Pre ukrajinskú armádu je vitálne dôležité dokázať si udržiavať prehľad o pohybe nepriateľských síl. Minulý mesiac sme priniesli samostatný článok o tom, ako vyzerá prvá línia kybernetického boja. Spôsob, akým Ukrajina odhaľuje nepriateľské pozície, je až bizarný.

Ruskí okupanti sú ochotní dievčatám poslať čokoľvek, aby im ukázali, že sú skutoční bojovníci. Práve to sa rozhodli využiť proti nim.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú