Ministerstvo vnútra SR (MV SR) uzavrelo zmluvu na dodávku viacerých druhov zariadení na analýzu DNA. Ako sa ďalej uvádza v zmluve zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, celkové náklady na zabezpečenie vybavenia predstavujú 2 175 360 eur s DPH. Laboratórne prístroje, optické prístroje a ďalšie vybavenie majú využívať pracoviská Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru v Bratislave, Košiciach a Slovenskej Ľupči.

Obstarávanie je súčasťou projektu Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ s názvom „Zavedenie metódy predikcie fenotypových vlastností DNA pre účely trestného konania a rozšírenie automatizácie procesov genetickej analýzy na všetky pracoviská ústavu“.

Ten je zameraný je na nákup nových technológií, ktorými ústav nedisponuje. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z Fondu pre vnútornú bezpečnosť grantom vo výške 1 700 000 eur.

Nové prístroje majú podľa MV SR prispieť k automatizácii procesu analýzy DNA v odvetví skúmania biológie a genetickej analýzy, ktorá sa využíva pri znaleckom dokazovaní páchateľov trestných činov. Vybavenie má podľa zmluvy do troch mesiacov dodať spoločnosť ProScience Tech s.r.o.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú