Nemecká vláda v stredu uviedla, že aktivovala predbežné varovanie v súvislosti so zásobovaním zemným plynom pre obavy, že Rusko by mohlo zastaviť dodávky, ak za ne nebude dostávať platby v rubľoch. Západné krajiny odmietli ruské požiadavky na platby v rubľoch. Takýto krok by totiž podkopal sankcie, ktoré uvalili voči Moskve pre vojnu na Ukrajine.

„Ruská strana sa niekoľkokrát vyjadrila, že ak tieto platby v rubľoch nebudú, dodávky budú zastavené,“ povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. „V záujme toho, aby sme boli pripravení na takúto situáciu, som dnes aktivoval predbežné varovanie,“ dodal minister.

Habeck, ktorý je zároveň nemeckým ministrom energetiky a vicekancelárom, novinárom povedal, že predbežné varovanie je prvým z troch stupňov varovania a znamená vytvorenie krízového tímu na jeho ministerstve, ktorý zvýši monitorovanie dodávok plynu. Ide o preventívne opatrenie. Nemecké zásobníky na plyn sú v súčasnosti naplnené na približne 25 percent, poznamenal minister.

Ružové to s plánom nie je ani v Rusku

Prechod na nový systém, keď bude Rusko za zemný plyn dostávať platby v rubľoch, bude „zdĺhavý proces“. Uviedol to v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Konkrétny časový rámec nespomenul. V obchode s plynom je vždy rozdiel medzi platbami a dodávkami, poznamenal Peskov a dodal, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti o novom platobnom mechanizme.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že Rusko bude odteraz požadovať, aby „nepriateľské“ krajiny platili za zemný plyn len v ruskej mene. Ruskú centrálnu banku poveril, aby vypracovala mechanizmus, ktorý kupcom zemného plynu umožní získavať ruble v Rusku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú