Francúzsko nemalo za vyše 100 rokov taký teplý rok, ako je ten súčasný, oznámila v stredu  tamojšia meteorologická služba Météo France. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Podľa výpočtov bola dosiaľ tento rok priemerná teplota vo Francúzsku najmenej 14,2 stupňa Celzia, spresnila Météo France. Ak však bude december teplý, priemerná teplota môže ešte stúpnuť na 14,6 °C.

Mimoriadne letné epizódy v roku 2022 by boli bez vplyvu klimatickej zmeny veľmi nepravdepodobné a oveľa menej intenzívne,“ uviedla meteorologická služba vo vyhlásení. Tento rok bol vo Francúzsku poznačený nedostatkom dažďových zrážok a krutým suchom. Bez pitnej vody bolo dočasne vyše 100 obcí a miest.

Niekoľko lokalít zaznamenalo rekordne vysoké teploty. Dokonca aj na severe krajiny zažili prudké búrky a obrovské lesné požiare, pritom ide o chladnejšiu oblasť, kde sú takéto javy obvykle zriedkavé.

Trpia aj ďalší

Okrem Francúzska problémy s narastajúcimi teplotami hlásia aj ďalší európski lídri. Sucho pretrvávajúce aj v období jesene vyvolalo v rozsiahlych oblastiach Španielska núdzový stav súvisiaci s nedostatkom vody.

Takmer polovicu územia krajiny sužuje nedostatok zrážok, informovala v sobotu španielska štátna televízia RTVE s odvolaním sa na správu ministerstva pre životné prostredie v Madride.

Pixabay (Úprava redakcie)

Zvlášť kritická je situácia v meste Sevilla na juhu i v okolí Barcelony na severovýchode krajiny, upozornilo ministerstvo v správe expertov. Vedci vychádzajú z toho, že situácia súvisí s klimatickou zmenou.

Sucho sa v krajine vyskytovalo aj predtým, ako napríklad v roku 2008, v dôsledku otepľovania planéty je však v súčasnosti častejšie a dlhšie, zdôraznil španielsky rezort životného prostredia. V Katalánsku už dva roky prší v priemere oveľa menej než v v predchádzajúcom období. Nádrže na zásobovanie tohto husto osídleného regiónu sú preto naplnené len na 33,8 percenta.

Ak by sa po poslednom veľkom suchu v roku 2008 nevybudovalo veľké zariadenie na odsoľovanie morskej vody pri Barcelone, už počas tohto leta by došlo k obmedzeniam spotreby vody, napísali noviny El País s odvolaním sa na expertov.

Regionálna vláda v Barcelone zatiaľ nariadila viac než 500 katalánskym samosprávam obmedziť spotreby vody, vyplýva z vyhlášky zverejnenej v piatok v úradnom vestníku. Doposiaľ sa to vzťahuje na oblasť priemyslu a poľnohospodárstva, píše DPA.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú