V správe sú materiály SITA.

Aktualizované 5. septembra 2022: Ceny elektriny a plynu budú v budúcom roku na Slovensku na prijateľnej úrovni. Ako uviedol pred pondelňajším rokovaní vlády minister hospodárstva v demisii Richard Sulík, ceny energií by mali byť vo výške, ako vláda už sľúbila. „Všetko je to na dobrej ceste. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa to nemalo podariť,“ povedal Sulík, ktorý stále nevie, komu má odovzdať agendu na ministerstve. „Meno môjho nástupcu neviem dodnes, a to som už pár dní v demisii. Toto je ďalší príklad, ako sa nemá riadiť štát,“ konštatoval Sulík.

Sulík znova avizoval, že je potrebné s energiami šetriť. Každá jedna domácnosť by mala v budúcom roku ušetriť zhruba 15 % spotreby energií. „Kto ušetrí 15 % bude mať cenu elektriny veľmi blízku k tomu, čo platí aj dnes,“ uzavrel Sulík.

Pôvodný článok z 1. augusta 2022: Od prvého augustového dňa sa začal proces regulácie cien elektriny pre domácnosti na budúci rok.

Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) však chýbajú pravidlá pre implementáciu memoranda podpísaného medzi Slovenskými elektrárňami a slovenskou vládou o zastropovaní veľkoobchodnej ceny elektriny, ktorá tvorí zhruba 47 % z koncovej ceny elektriny.

„Bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1 782 eur,“ upozornil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Chýba tá správna právna úprava

Keďže v súčasnosti nie je známy právne-záväzný spôsob, ako bude elektrina z memoranda, alebo finančný výnos z nej, sprístupnená dodávateľom a cieľovým skupinám odberateľov, je podľa ÚRSO vysoko pravdepodobné, že dodávatelia elektriny pre regulované segmenty odberateľov začnú nakupovať elektrinu v rámci existujúcich právne-záväzných pravidiel.

V prípade, ak ju dodávatelia nakúpia na trhu a bude im neskôr stanovená právna povinnosť odoberať elektrinu aj z memoranda, môže vzniknúť riziko nedodávky zlacnenej elektriny z memoranda pre cieľových zraniteľných odberateľov. Prípadne si dotknutí dodávatelia budú môcť nárokovať vzniknuté finančné škody z nadbytočného nákupu elektriny.

„Z pohľadu úradu preto odporúčame čo najskôr ustanoviť právne-záväzným spôsobom pravidlá sprístupnenia elektriny z memoranda dotknutým dodávateľom a ich cieľovým skupinám odberateľov. Úrad vníma vysokú komplexitu súvisiacich tém, ktoré si vyžadujú čas na prípravu a finalizáciu. V záujme minimalizovania vyššie uvedených rizík odporúčame zvážiť implementáciu memoranda formou adresných finančných kompenzácií pre cieľové skupiny odberateľov v súlade s existujúcim legislatívno-regulačným rámcom,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Slovenské elektrárne v rokoch 2023 a 2024 vyčlenia pre domácnosti za zastropovanú cenu 6,15 terawatthodín elektriny. Podľa memoranda, ktoré podpísal slovenský dominantný výrobca elektriny so slovenskou vládou začiatkom tohto roka, bude veľkoobchodná cena silovej elektriny na úrovni 61,20 eura za megawatthodinu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú