Windows 10 prichádza s novinkou, ktorá má zvýšiť bezpečnosť pri používaní systému a aplikácií. Po novom systém sám deteguje potencionálne nechcené aplikácie, ktoré vyhľadáva Windows Defender, ale aj prehliadač Edge, informoval PCMag. Medzi nich však môže zaradiť aj legitímne a overené aplikácie, čo môže skomplikovať ich inštaláciu alebo použitie.

Automatická detekcia potencionálne nechcených aplikácií má používateľov ochrániť pred vnucovaním nepotrebných appiek či pred zobrazovaním nechcených reklám. Takýmto spôsobom môže pritom dôjsť aj k poklesu výkonu počítača. Táto funkcia vo Windows 10 síce nie je žiadnou novinkou, Microsoftu ju pridal už vlani pri Windows 10 vo verzii 2004.

Doteraz však bola natívne vypnutá, no Microsoft ju pre všetkých používateľov automaticky zapol od začiatku augusta. Ako bolo spomenuté, v niektorých prípadoch môžu byť za nechcené aplikácie považované aj overené aplikácie. Pokiaľ by tak niekomu funkcia automatického blokovania nechcených appiek prekážala, môže ju jednoducho vypnúť v nastaveniach.

Ako vypnúť blokovanie potencionálne nechcených aplikácií?

  • Otvoriť Nastavenia
  • Prejsť do záložky Aktualizácia a zabezpečenie
  • Otvoriť Windows zabezpečenie
  • Zvoliť možnosť Kontrola aplikácií a prehliadača
  • Otvorí sa nové okno, v ktorom sa nachádza možnosť Nastavenia ochrany založenej na reputácii
  • V ďalšom menu sa zobrazí tlačidlo pre vypnutie funkcie „Blokovanie potencionálne nechcených aplikácií“
  • Vypnutím tlačidla sa automatická detekcia týchto appiek vypne

Po vypnutí funkcie prestane Windows 10 automaticky vyhľadávať a obmedzovať fungovanie aplikácií, ktoré sám považuje za „nechcené“. Pokiaľ by si to používateľ rozmyslel, funkciu si môže opätovne kedykoľvek znova zapnúť.

Zdroj: PCMag

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú