Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aplikácia na zasielanie správ WhatsApp zablokovala účty desiatkam palestínskych novinárov, informovala v utorok agentúra AFP. K zablokovanie účtov v aplikácii došlo krátko po tom, čo minulý piatok skoro ráno nadobudlo platnosť prímerie medzi izraelskou armádou a radikálmi z pásma Gazy, čím sa skončilo 11 dní ozbrojeného konfliktu.

Zablokovanie sa týka novinárov z Jeruzalema i z okupovaných území na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy. Viceprezident syndikátu palestínskych novinárov Tahsín al-Astal uviedol, že účty WhatsApp malo zablokovaných „okolo 100 novinárov“ z pásma Gazy.

Redakcia spravodajskej televízia al-Džazíra, ktorá sídli v Katare, uviedla, že účty jej redaktorov boli po podaní sťažnosti vlastníkovi WhatsApp – sieti Facebook – obnovené. Agentúra AFP dodala, že novinári v Gaze „ako nevyhnutnú súčasť spravodajstva“ o oboch stranách konfliktu dostávajú k dispozícii aj vyjadrenia predstaviteľov hnutia Hamas, a to i prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

K tomu dochádza napriek skutočnosti, že táto palestínska militantná skupina je na čiernej listine Európskej únie a USA, pretože je obvinená z príslušnosti k skupinám zapojených do teroristických činov. Arabské centrum pre rozvoj sociálnych médií sídliace v izraelskom mesta Haifa uviedlo, že blokovanie účtov WhatsApp nebolo jediným takýmto incidentom počas nedávneho konfliktu.

Centrum vo svojej najnovšej správe zdokumentovalo okolo 500 prípadov, keď medzi 6. a 19. májom došlo k porušeniu „digitálnych práv“ Palestínčanov. Spresnilo, že „obsah a účty boli odstránené, hashtagy boli skryté a archivovaný obsah bol vymazaný“. Asi 50 percent týchto hlásení sa týkalo Instagramu, ďalších 35 percent Facebooku, 11 percent Twitteru a jedno percent TikToku.

Žiadna z týchto spoločností pritom neposkytla vysvetlenie pre svoje konanie. Agentúra AFP pripomenula, že sociálne médiá sú dôležitým zdrojom informácií pre Palestínčanov, z ktorých mnohí sa domnievajú, že tradičné mediálne pokrytie dostatočne nezachytáva realitu blízkovýchodného konfliktu.

Začiatkom tohto mesiaca sa na sociálnych sieťach používaných Palestínčanmi viedli vášnivé diskusie a objavovali sa výzvy na razantnú reakciu v súvislosti s hroziacim vyhostením palestínskych rodín z ich domovov v okupovanej štvrti Šajch Džarrá na východe Jeruzalema, aby takto uvoľnili miesto židovským osadníkom.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú