Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Britský parlament má k dispozícii „jednoznačné dôkazy“ o úzkom prepojení čínskej technologickej firmy Huawei so štruktúrami tamojšej komunistickej strany. Informoval o tom vo štvrtok výbor pre obranu v dolnej komore parlamentu. Poslanci zároveň vyzvali vládu, aby stanovila skorší konečný termín, do ktorého musia telekomunikační operátori v krajine odstrániť zariadenia čínskej firmy z 5G sietí.

Huawei závery parlamentného vyšetrovania odmietol. Správa podľa firmy nie je „dôveryhodná a vychádza z názorov namiesto faktov“. Parlamentný výbor trvrdí, že zistenia sa opierajú o svedectvá akademikov, odborníkov na kybernetickú bezpečnosť a informované zdroje z prostredia telekomunikačného priemyslu. Medzi nimi by mali byť aj vedúci predstavitelia samotnej firmy Huawei, ako aj jej dlhodobí kritici.

Podľa jedného z citovaných zdrojov čínska vláda za posledné tri roky vložila do firmy zhruba 75 mld. USD, vďaka čomu mohol Huawei svoje produkty predávať za „smiešne nízke ceny“, informuje portál bbc.com. Britská vláda už s účinnosťou od začiatku budúceho roka domácim telekomunikačným operátorom zakázala kupovať od Huaweiu nové zariadenia pre 5G siete.

Inštalované komponenty od čínskej firmy majú operátori odstrániť do roku 2027. Parlamentný výbor vládu vyzval, aby zvážila presun konečného termínu na rok 2025 v prípade, že sa zhoršia vzťahy s Čínou, alebo si to vyžiada tlak z USA a od iných partnerov.

Firma Huawei je epicentrom veľkého sporu medzi Washingtonom a Pekingom v oblasti technológií a bezpečnosti. Americkí predstavitelia tvrdia, že spoločnosť Huawei predstavuje bezpečnostné riziko a lobujú v Európe a ďalších spojeneckých krajinách, aby sa vyhli jej technológiám pri modernizácii telekomunikačných sietí. Huawei toto tvrdenie popiera. Čína sa snaží nabádať európske štáty, aby čínskym telekomunikačným a technologickým firmám garantovali prístup na ich trhy.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú