Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nečakaný kolaps kedysi druhej najväčšej kryptoburzy FTX má rozsiahlu právnu dohru. Zakladateľ FTX a Alameda Research, Sam Bankman-Fried, bol včera 21. decembra vydaný z Bahám do rúk USA, kde bude súdený z viacerých závažných trestných činov. Zvyšok života tak môže stráviť za mrežami.

Bankman-Fried síce verejne prehlasuje, že je nevinný a na krachu burzy FTX nijak neprofitoval, iný názor však má dvojica jeho najbližších spolupracovníkov, ktorí sa pod ťažobou obvinení rozhodli plne spolupracovať s americkými úradmi, informuje New York Times.

Otočili strany, teraz mu hrozí 115-ročné väzenie

Konkrétne ide o 28-ročnú Caroline Ellisonovú, ktorá bola generálnou riaditeľkou kryptomenového hedžového fondu Alameda Research a 29-ročného Garyho Wanga, spoluzakladateľa kryptoburzy FTX. Dvojica podľa amerických úradov bola kľúčovými postavami v obchodnom impériu Bankmana-Frieda a sama čelí trestnému stíhaniu.

Federálna vláda Bankmana-Frieda obvinila celkovo v ôsmych bodoch, vrátane podvodu, konšpirácie, prania špinavých peňazí či nezákonného prispievania na politické kampane.

Na obrázku sa nachádza fyzická reprezentácia bitcoinu a Sam Bankman-Fried.
Unsplash/CC/Cointelegraph (úprava redakcie)

Zakladateľ FTX patril k najvýraznejším podporovateľom demokratov, ktorým na kampaň daroval milióny. V prípade uznania viny Bankmanovi-Friedovi hrozí trest odňatia slobody až na 115 rokov. Momentálne sa obvinený nachádza v rukách FBI.

Spustí sa lavína

Úrad prokuratúry podľa vlastných vyjadrení v rukách drží silné karty. Ellisonová a Wang, ktorí sa s autoritami rozhodli spolupracovať, patrili k najbližším ľuďom z okolia Bankmana-Frieda. Trojica spolu bývala v luxusnej vile na Bahamách, s Ellisonovou mal podľa New York Times hlavný obvinený aj romantický pomer.

Bankman-Fried ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že si nebol plne vedomý zlej finančnej kondície FTX a hedžového fondu Alameda Research, čo spolupracujúci svedkovia teraz rázne odmietajú.

Trojica kľúčových postáv stojacich za FTX zároveň nebude jedinou, ktorá skončí s obvineniami. Americké úrady sú presvedčené, že na podvode sa podieľali aj ďalšie strany a na základe svedectiev plánuje vyšetrovanie postupne rozširovať.

FTX bola druhou najväčšou kryptoburzou na svete. Jej krach nechal milióny investorov po celom svete bez možnosti návratu ich finančných prostriedkov a otriasol tiež svetom kryptomien, ktorý zažil kolaps a prudký pokles hodnoty aktív. Príčinám krachu FTX ako i pochybnému správaniu jeho zakladateľa sa detailne venujeme v sérii článkov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú