Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruský kozmonaut Oleg Artemjev sa pokúsil o výstup do otvoreného vesmíru na Medzinárodnej vesmírnej stanici za účelom jej údržby podobne, ako je tomu pri väčšine podobných výstupov. Ako informuje CNN, počas výstupu zaznamenali v riadiacom stredisku problémy s batériou jeho skafandru.

Výstup mal pôvodne trvať približne 7 hodín, miesto toho sa ale kozmonaut musel vrátiť naspäť do stanice. Odborníci dodávajú, že k ohrozeniu tohto kozmonauta kvôli zlyhaniu nedošlo, jednalo sa o prevenciu.

Vesmírne skafandre určené pre otvorené výstupy sú jednými z najkomplikovanejších kusov techniky, ktoré podporujú životné funkcie astronauta a poskytujú mu možnosť vo vesmíre nielen určitú dobu prežiť, ale aj vykonať potrebné úkony. Údržba vesmírnej stanice totiž nie je vôbec jednoduchá a astronauti riskujú svoje životy.

„Všetko nechaj tak a vráť sa späť,“ znel posledný rozkaz, ktorý Artemjev dostal pred tým, než sa začal vracať na stanicu, vysvetľuje Tech Times.

To sa našťastie podarilo bez problémov. Artemjev ale nebol vonku sám. Spolu s ním vystúpil von aj kozmonaut Denis Matvejev, keďže je zvykom, že tento proces podstupujú astronauti vo dvojiciach. Ten ostal čakať vonku najmenej hodinu predtým, než sa kvôli problémom s Artemjevovim skafandrom pristúpilo ku kompletnému zrušeniu výstupu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú