Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecký koncern Volkswagen uvažuje o tom, že začne nakupovať čipy priamo od výrobcov. Automobilky totiž aktuálne bojujú s globálnym nedostatkom čipov.

„Uvažujeme o tom, že vstúpime do priameho zmluvného vzťahu,“ uviedol manažér koncernu pre Reuters, ktorý nechcel byť menovaný. „Celé odvetvie bude musieť zareagovať vzhľadom na význam polovodičov pre dnešné autá.“ Automobilky po celom svete upravujú výrobné programy z dôvodu nedostatku čipov.

Niektorí výrobcovia polovodičov tvrdia, že príčinou je nečakane rýchle zotavenie z koronakrízy. Volkswagen, ktorý už začiatkom decembra varoval, že nedostatok čipov môže spôsobiť problémy, ich aktuálne nakupuje od veľkých dodávateľov, ako sú Bosch a Continental, a nemá kontrakty ani dohody o dodávkach priamo s ich výrobcami.

Nedostatok čipov spôsobil problémy aj ďalším automobilkám, ako sú napríklad Ford, Toyota, Nissan alebo Daimler, ktoré museli obmedziť produkciu. Volkswagen aktuálne vedie viacstranné rokovania so svojimi hlavnými dodávateľmi a výrobcami čipov, aby vyriešil problém, uviedol zdroj z koncernu.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú