Ubehlo len niekoľko hodín od uvedenia zákona do platnosti, kedy všetky inteligentné zariadenia na území Ruska majú mať predinštalované ruské aplikácie. Medzi 16 schválenými aplikáciami nájdeme aj jednu softvérovú legendu, upozorňuje portál Gizmondo.

Cieľom nekompromisného pretláčania ruského softvéru má byť zvýšenie konkurencieschopnosti tamojších vývojárov. Preto v ponuke vládou schválených aplikácií nájdeme aplikácie ako Yandex Browser, Yandex.Maps, Yandex.Desk, Mail.ru, sociálnu sieť VKontakte, Odnoklassniki, Kaspersky Lab alebo celosvetovo známe ICQ.

Ako ale naznačuje portál MobilMania, ICQ môže byť dôkazom, že nemusí ísť len o ochranu práv a pretláčanie domáceho produktu. Práve tento, dnes už minimálne u nás archaický komunikátor, vyžaduje od svojich používateľov prístup k celej sade osobných údajov, ktoré si aj ukladá s cieľom „zlepšovania budúceho zážitku“.

Nechceme tvrdiť, že tamojšia vláda plánuje využiť takéto osobné údaje používateľov vo svoj prospech, no keby k tomu došlo, mala by podstatne rozviazanejšie ruky, ako v prípade aplikácií so sídlom za hranicami.

Na druhej strane, minimálne používatelia iPhonov v Rusku sú konfrontovaní s ponukou domácich aplikácií len pri spustení zariadenia. Keď teda „národný“ softvér používať nechcú, môžu jeho inštaláciu úplne preskočiť.

Zdroje: MobilMania, Gizmondo

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú