Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčší a najkomplikovanejší projekt v hodnote 10 miliárd dolárov, ktorý navždy zmení pozorovanie a skúmanie vesmíru, je po náročnej ceste rozbalený a pripravuje sa na svoj štart. Na tému upozornil portál SciTechDaily.

Po úspešnom dokončení náročných záverečných testov, úmornej ceste do Francúzska Guyany a preprave na európsky kozmodróm, je teleskop Jamesa Webba rozbalený a pripravený na svoj odlet do vesmíru.

Na obežnú dráhu by ho podľa aktuálnych plánov mala v decembri vyniesť raketa Ariane 5, ktorá ho umiestni na prechodnú orbitálnu dráhu, odkiaľ bude putovať k cieľovej destinácii, ktorou je druhý Libračný bod (L2).

Ten je od Zeme v 4-krát väčšej vzdialenosti ako Mesiac a nachádza sa 1,5 milióna kilometrov od našej planéty. Po odpojení od rakety bude teleskop pokračovať na svojej ceste k bodu L2 úplne sám.

Len pred pár dňami bol tento v zloženom stave 10,5 m vysoký, 4,5 m široký a 6 ton vážiaci „poklad“ budúceho vesmírneho výskumu prepravený a vytiahnutý zo špeciálneho prepravného kontajnera, aby bol umiestnený do extrémne čistej miestnosti.

Aktuálne by sa mal teleskop nachádzať v rovnakej vertikálnej polohe, v akej bude umiestnený aj v nákladnom priestore rakety Ariane 5. Teleskop je považovaný za doposiaľ najväčší, najmodernejší a najvýkonnejší kus techniky určený na pozorovanie tých najvzdialenejších objektov vo vesmíre.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú