Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rok 2022 na Slovensko priniesol novinku v podobe zálohového systému. Na zálohovanie si Slováci veľmi rýchlo zvykli, za posledný rok totiž zálohovali viac ako 820 miliónov zakúpených plastových fliaš a plechoviek.

Zálohový systém pre plastové fľaše a plechovky začalo Slovensko využívať ako prvá z krajín strednej a východnej Európy, predbehli sme aj Českú republiku, Rakúsko či Maďarsko.

Zavedenie zálohovania vychádzalo zo smernice Európskej únie o jednorazových plastoch, na čo Slováci zareagovali veľmi rýchlo: od schválenia zakladajúcich dokumentov začiatku činnosti Správcu zálohového systému až po spustenie projektu 1. januára 2022 ubehlo len 10 mesiacov.

Slovákom záleží na ekológii a udržateľnosti

Napriek pomerne krátkemu času na realizáciu sa zálohomaty stali súčasťou každodenného života a pri zavádzaní systému všetky zainteresované strany naplno spolupracovali. Pozitívne k tomuto ekologickému riešeniu pristúpili jednak zástupcovia predajní potravín, ale aj všetci nakupujúci Slováci.

To, ako celý proces spustenia zálohového systému prebiehal, ale aj ako to vyzerá vo vnútri zálohomatu a čo sa s fľašami deje ďalej, si môžete pozrieť vo VIDEU.

Slováci svoj zodpovedný prístup prejavili dokonca v omnoho väčšej miere, ako sa predpokladalo! Kým predbežný plán rátal s tým, že Slováci v prvom roku dosiahnu 60 % návratnosť zo všetkých zakúpených plastových fliaš a plechoviek, realita bola o viac ako 10 % vyššia. V praxi to znamená, že za minulý rok sa vrátilo viac ako 820 miliónov plastových fliaš a plechoviek, ktoré budú využité na opätovnú výrobu nápojových obalov. Takýmto spôsobom sa vyhneme tomu, aby plasty skončili na skládkach alebo znečisťovali prírodu.

Za úspechom stojí rýchly a efektívny proces

O tom, ako celý proces zálohovania a recyklovania fliaš prebiehal, sa môžete dozvedieť viac vo videu vyššie. Vďaka videu môžete nakuknúť nielen dovnútra zálohomatov, ale aj za „oponu“ všetkých príprav, vďaka čomu mohlo spustenie zálohového systému prebehnúť hladko.

Kým niektorých Slovákov k zálohovaniu motivoval záloh vo výške 0,15 € či pozitívny vplyv na životné prostredie, iní ocenili hladký priebeh vrátania prázdnych obalov, ktorý prinášajú práve zálohomaty.

TOMRA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú