Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Technológie sa za uplynulých 20 rokov rapídne posunuli vpred. Či už sa jedná o letecký priemysel, alebo ten v oblastí počítačov, to, čo bolo moderné pred dvomi dekádami, je dnes archaizmom. Portál The Verge však prišiel so zaujímavou informáciou, 20-ročné Boeingy 747 ešte stále používajú na aktualizácie softvéru klasické 3,5″ diskety.

Pred 20 rokmi bolo v prvých veľkých Boeingoch úplným štandardom, že navigačné systémy a letové plány lietadiel sa do systému nahrávali pomocou 3,5″ diskiet. Kedysi však tieto dáta zaberali oveľa menej miesta než dnes, a preto bolo pre inžinierov z Pen Test Partners veľkým prekvapením, keď v prevádzkovom Boeingu 747 aj dnes našli mechaniku na diskety.

Ako píše TheRegister, systémy v lietadle sa musia aktualizovať každých 28 dní. Dáta pri bežnej aktualizácii zaberajú približne 8 diskiet a kapacita jednej 3,5″ diskety je iba 1,44 MB. Je však veľmi zaujímavé, že inžinieri niektorých aeroliniek zostali „verní“ disketám a nemodernizovali svoje technológie. Väčšina leteckých spoločností už aktualizuje systémy na diaľku alebo pomocou USB kľúčov.

Kybernetická bezpečnosť starších lietadiel je veľmi dôležitá otázka. Minulý rok objavil jeden z technikov chybu v zábavnom systéme pre pasažierov. Po pripojení USB myšky k systému pred jeho sedadlom dokázal zadávať do četovacej aplikácie rôzne textové reťazce, ktoré spôsobili pád celého systému.

Zdroj: TheVerge, TheRegister

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú