Aktualizované 25.6.2024:

Po aprílovom incidente sa situácia presunie na súd. Muž, ktorého dom zasiahol úlomok z ISS, žaluje NASA a žiada finančné odškodnenie. NASA priznala, že úlomok skutočne patril Medzinárodnej vesmírnej stanici a zahájila vyšetrovanie, ale od toho momentu sme sa nič nedozvedeli.

Zhorené časti by za normálnych okolností zhoreli v atmosfére, ale v tomto prípade sa tak nestalo. Kus trosiek prežil návrat a prepadol cez strechu rodinného domu. Majiteľom domu je Alejandro Oter, ktorý mal v čase nárazu doma syna. Ten zranený nebol. Takto sa vo vyhlásení vyjadril právnik rodiny:

„Moji klienti hľadajú primeranú kompenzáciu za spôsobený stres a celkový dopad na psychické zdravie, ktorý táto udalosť zanechala na ich životoch. Sú vďační, že pri tomto incidente nikto neutrpel fyzické zranenia, ale situácia mohla byť katastrofálna. Ak by trosky zasiahli niekoľko metrov iným smerom, mohlo dôjsť k vážnemu zraneniu alebo smrteľnému výsledku.“

Žaloba sa týka kompenzácie za škody na majetku, emocionálne utrpenie a náklady na opravy. Právny zástupca rodiny dúfa, že tento prípad pomôže vytvoriť precedens pre budúce nároky na odškodnenie v súvislosti s vesmírnym odpadom. NASA má na zareagovanie na žalobu šesť mesiacov. Rodina, ktorej dom bol zasiahnutý, žaluje NASA o odškodné 80 000 dolárov.

Pôvodný článok:

Vesmírny odpad je naďalej rastúcim projektom, ktorý podľa expertov predstavuje riziko, i keď len drobné, zranenia človeka v blízkej budúcnosti. Ako upozorňuje Interesting Engineering, najnovší incident nemal ďaleko od tragédie – kus vesmírneho odpadu, pravdepodobne z Medzinárodnej vesmírnej stanice, zasiahol dom v Spojených štátoch.

Prekvapivá sťažnosť

Nedávno sme informovali o poriadne veľkom kuse vesmírneho odpadu, ktorý bol úmyselne uvoľnený z Medzinárodnej vesmírnej stanice a ponechaný na vstup do zemskej atmosféry. Väčšina odpadu mala zhorieť, pád však nebolo možné korigovať a nebolo preto isté, kam môže tento kus, vážiaci až 2,6 tony, dopadnúť.

Ako sa však ukázalo, časť z týchto použitých batérií zrejme dopadla na dom v Naples, na americkej Floride. Na incident upozornil obyvateľ Alejandro Otero, podľa ktorého preletel kus vesmírneho odpadu cez dve poschodia a takmer zasiahol jeho syna. Objekt už údajne vyzdvihla NASA aby posúdila, či ide skutočne o vesmírny odpad.

Opis zatiaľ sedí a hluk nárazu zaznamenala aj bezpečnostná kamera, pričom čas incidentu je podľa tohto záznamu len o 5 minút neskorší, než čas vstupu odpadu do atmosféry. Ak sa potvrdí že ide o predmet patriaci NASA, Otero sa môže dopracovať aj ku kompenzácii za spôsobené škody, dodáva Ars Technica.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú