Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA plánuje vypustiť mini vesmírnu stanicu s názvom Gateway, ktorá bude obiehať okolo Mesiaca už v roku 2023. Miesto pôvodného plánu vyslať ju do vesmíru po častiach však teraz prišli s riešením, ktoré by stanicu vynieslo do vesmíru zo Zeme v jednom kuse, informuje portál Teslarati.

Pôvodný plán znel tak, že stanica bude na obežnú dráhu Mesiaca vypustená v dvoch častiach. Moduly OOP a HALO by sa následne autonómne spojili vo vesmíre, čím vytvoria kompletnú vesmírnu stanicu, ktorá bude v budúcnosti slúžiť ako základňa pre astronautov na pristávanie na Mesiaci.

Ako však píše portál SpaceFlightNow, takéto riešenie je jednak veľmi nákladné a navyše extrémne riskantné. Oveľa prijateľnejšou a bezpečnejšou možnosťou je vyslať stanicu do vesmíru v jednom kuse.

O to by sa mohli postarať rakety Falcon Heavy od SpaceX, ktoré budú mať schopnosti vyniesť aj takýto veľký a ťažký náklad. Rakety Falcon Heavy sa aktuálne pripravujú na vynášanie veľkých vojenských satelitov na orbitu Zeme.

Zdroj: Teslarati, SpaceFlightNow

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú