Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Máme tu ďalšiu zaujímavú správu, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Geophysical Research. Vďaka pozorovaniu kozmickej sondy Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) tím vedcov zistil, že atmosféra Zeme je úplne iná, než sme si doteraz mysleli.

Výskumníci totiž prišli s objavom, ktorý hovorí o tom, že vonkajšia atmosféra Zeme je oveľa väčšia, než sa zdalo a horná časť exosféry sa rozprestiera až na 630 000 kilometrov, čo je približne 50-násobok priemeru našej planéty. Inak povedané to teda znamená, že Mesiac lieta cez zemskú atmosféru, čo potvrdil aj vedec z Russia’s Space Research Institute.

Okrem tohto zistenia je však ďalšou zaujímavou správou účinok Slnka, ale aj to, že všetky pozorovania boli vykonané už pred desiatkami rokov, no len prednedávnom sa podarilo úspešne dokončiť oficiálne závery pozorovania. Zozbierané dáta poukázali na to, že vo vzdialenosti 60 000 km od Zeme predstavuje hustota 70 dostupných atómov vodíka na 1 cm³. V okrajovej vrstve atmosféry teda UV žiarenie z vodíka znamená prítomnosť vodnej pary a celkovo to môže pomôcť odhaliť potenciálny výskyt vody.

Zdroj: iflscience

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú