Medicínsky výskum pri hľadaní liečby rakoviny skúma rozličné možnosti, jednou z nich môže byť aj využitie vírusov spôsobujúcich bežné ochorenia. TASR informuje na základe správy portálu Medical Xpress.

Myšlienka využiť vírusy v boji proti rakovine nie je úplne nová. Vedci v laboratóriách po celom svete skúmajú možnosť úpravy bežných vírusov chrípky či nádchy tak, aby napádali a zabíjali rakovinové bunky. Tento postup vykazuje vysokú mieru úspešnosti, vedci ho preto skúmajú na širokom spektre vírusov a pri rôznych druhoch rakoviny.

„Vieme, že na tento účel dokážeme upraviť takmer akýkoľvek vírus. Ak je vírus bezpečný a nespôsobuje žiadne ochorenie, dokážeme ho upraviť na využitie pri liečbe rakoviny,“ vyhlásil profesor Dr. Shashi Gujar, ktorý sa na Dalhousieovej univerzite v kanadskom meste Halifax pri výskume rakoviny zameriava na imunoterapiu.

„Je to úžasná technológia s obrovským potenciálom, musíme však zaistiť jej rozvoj v súlade s prísnymi celosvetovo platnými pravidlami. Budeme tak mať istotu, že ďalší výskum tohto úžasného spôsobu liečby rakoviny bude postupovať správne a že sa k onkologickým pacientom dostane rýchlejšie,“ dodal.

Gujar sa spolu s kolegami z Paríža a Ottawy rozhodol vypracovať smernice pre vývoj a používanie vírusov na boj proti rakovine známych ako onkolytické vírusy. Vedci ich následne zverejnili v podobe štúdie v odbornom žurnále Nature Protocols. Onkolytické vírusy pôsobia v tele dvomi spôsobmi – aktívne vyhľadávajú a zabíjajú rakovinové bunky a zároveň zvyšujú odolnosť tela proti tumorom.

„Náš imunitný systém rozoznáva hrozby veľmi špecifickým spôsobom. Pri nákaze vírusom alebo baktériou ich okamžite dokáže rozpoznať ako čosi cudzie, preto okamžite zareaguje, aby (hrozbu) eliminoval,“ vysvetľuje Gujar.

Rakovinové bunky však dokážu imunitný systém oklamať, pretože sa tak veľmi podobajú na zdravé bunky, že ich imunitný systém nerozpozná ako cudzie, a tak na ne nezareaguje. Rakovina sa týmto spôsobom dokáže „skrývať“ a šíriť.

Vedci si preto pred niekoľkými desaťročiami položili otázku, či je možné na boj proti rakovinovým bunkám využiť vírusy, na ktoré imunitný systém reaguje. Nápad im vnukli prípady onkologických pacientov, ktorých stav sa po prekonaní bežných infekcií zlepšil alebo sa vyliečili úplne. Vedci rovnaký efekt pozorovali aj pri onkologických pacientoch, ktorí sa úspešne zotavili z ochorenia COVID-19.

Doktor Gujar to prirovnal k vakcinácii. „Ak chcete svoj imunitný systém posilniť proti (koronavírusu), použijete vakcínu proti koronavírusu. A ak chcete, aby imunitný systém útočil na rakovinu, pomocou onkolytických vírusov ho naučíte rozpoznávať rakovinu ako hrozbu,“ vysvetlil.

Onkolytické vírusy boli zatiaľ schválené v USA, Číne, Japonsku a Európe a úspešne použité na liečbu niekoľkých druhov rakoviny vrátane melanómu. Pri liečbe sa používa alebo sa uvažuje o použití vírusu spôsobujúceho opar (herpes simplex – HSV), reovírusov, vírusu osýpok a adenovírusov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú