Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Organizácia RIPE NCC ohlásila, že Európe došli všetky IPv4 adresy. Noví žiadatelia budú umiestnení na čakaciu listinu v prípade uvoľnenia aktuálne priradených IPv4 adries. Organizácia zároveň upozorňuje na potreby rýchleho nasadenia IPv6 protokolu.

Medzinárodná nezávislá nezisková členská organizácia Réseaux IP Européens Network Coordination Centre (RIPE NCC), ktorá zároveň funguje aj ako regionálny internetový register či Európsky regionálny registrátor, ohlásila to, čo sa už dlhšie roky očakávalo. Európe došli úplne všetky IPv4 adresy. Po tom čo došli bloky adries /8 ešte v roku 2012, registrátor veľmi prísne prideľoval bloky /22.

IPv4 adresy sú ale len 32-bitové, čo znamená, že poskytovali adresný priestor pre niečo viac ako 4 miliardy jedinečných adries. S rastom internetu a pokrytia sa adresný priestor aj kvôli nerozvážnemu prideľovaniu adries v počiatkoch internetu začal v posledných rokoch míňať.

Zobraziť celú galériu (1)
YouTube/About Technology

Organizácia RIPE NCC ale s IPv4 adresami nekončí a nových žiadateľov umiestňuje na čakaciu listinu v prípade uvoľnenia aktuálne používaných adries. Zároveň ale volá po rozsiahlom nasadení IPv6 protokolu, ktorý poskytne adresný priestor až 3,4 x 10 ^ 38 jedinečných adries.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú