Výdavky na informačné technológie financované zo štátneho rozpočtu v rámci medzirezortného programu majú v roku 2023 dosiahnuť 470 mil. eur. Pôjde o prostriedky na prevádzku a investície v tejto oblasti pre všetkých účastníkov zaradených do uvedeného programu.

V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok je to viac o 100 mil. eur, alebo o 27 %. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Najvyššie IT výdavky v spomínanom programe sú plánované na ministerstvách financií a vnútra, a to v objemoch 135 mil. eur a 106 mil. eur. V prípade ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ústredného orgánu štátnej správy pre centrálne riadenie informatizácie spoločnosti a tvorbu politiky jednotného digitálneho trhu, majú byť tieto výdavky vo výške 40 mil. eur.

Výdavky na informačné technológie majú v nasledujúcom roku presiahnuť 10 mil. eur aj v ďalších siedmich centrálnych inštitúciách. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny má na tento účel vynaložiť zhruba 25,7 mil. eur, novozriadený úrad pre územné plánovanie a výstavbu 24,9 mil. eur, ministerstvo spravodlivosti 23,2 mil. eur, ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu 22,5 mil. eur, ministerstvo dopravy a výstavby 15,6 mil. eur, ministerstvo zdravotníctva 12,7 mil. eur a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka 11,6 mil. eur. Výdavky na IT nad 1 mil. eur by mali dosiahnuť v jedenástich a menej v štrnástich subjektoch.

S rastúcimi IT výdavkami je potrebné sledovať prínosy digitalizácie verejnej správy vo forme spokojnosti a ušetreného času používateľov aj zníženia výdavkov štátu,“ uvádza sa v materiáli ministerstva financií. Samostatnou výzvou sú projekty financované z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020, ktoré majú byť implementované do konca roka 2023.

Podľa štúdií uskutočniteľnosti majú tieto projekty v ďalšom období ročne ušetriť na strane štátu prácnosť zodpovedajúcu 2,5 – 3,8 tis. zamestnancom na plný úväzok (mzdové náklady 53 až 84 mil. eur),“ vyplynulo tiež z návrhu. Prínosy z úspory času a materiálu v návrhu rozpočtu verejnej správy zatiaľ nie sú viditeľné a bude potrebné ich dôsledné vynucovanie od roku 2024.

V IT projektoch nie sme najlepší

Slovensko musí zo štátneho rozpočtu zaplatiť zbytočne 48 miliónov eur pre vážne pochybenia v IT projektoch z čias vlády Smeru-SD. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí) v utorok informovala, že spackané projekty majú na svedomí bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši a vtedajší premiér Peter Pellegrini.

Ide o projekty zamerané na národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe a vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému finančnej správy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú