V správe boli použité aj materiály TASR.

Prudký nárast počtu pozorovaní neidentifikovaných lietajúcich objektov (UFO) v 60. rokoch minulého storočia bol pravdepodobne spôsobený skúškami pokročilých amerických špionážnych lietadiel a vesmírnych technológií. Uvádza sa to v záveroch vyšetrovania ministerstva obrany USA, ktoré zverejnili v piatok, informuje stanica NBC News.

Dôkazy neexistujú, hovorí vláda USA

Aj napriek tomu, že niektorí Američania pevne veria v existenciu UFO, podľa Pentagónu neexistujú žiadne dôveryhodné dôkazy o tom, že by americká vláda zatajila existenciu mimozemského života. V správe predloženej americkému Kongresu sa píše, že v prípade väčšiny pozorovaných úkazov išlo o bežné objekty pozemského pôvodu.

Podľa prieskumu zostaveného spoločnosťou Gallup v roku 2021 si viac ako 40 % Američanov myslí, že Zem už navštívili živé bytosti z inej galaxie.

Vyšetrovania dokázali, že väčšina pozorovaní bola výsledkom nesprávnej identifikácie bežných predmetov a javov,“ cituje stanica NBC News zo 63-stranového dokumentu, ktorý sa zaoberal tzv. neidentifikovateľnými anomálnymi javmi (UAP). Tento pojem sa v poslednej dobe používa s ambíciou nahradiť pomerne sprofanovaný termín UFO.

Takýmito javmi sa zaoberá osobitný odbor amerického ministerstva obrany známy pod označením AARO, ktorého úlohou je dokumentovať a analyzovať správy o UAP. Odborníci z AARO sa domnievajú, že väčšina doposiaľ neobjasnených správ o takýchto javoch by mohla byť uspokojivo vysvetlená, ak by boli k dispozícii potrebné spoľahlivé údaje.

Midjourney/NASA/Úprava redakcie

Ako ďalej informuje portál iMeteo.sk, v správe sa odborníci zaoberali aj správami o UFO či mimozemšťanoch, ktoré vraj obyvatelia videli na vlastné oči alebo nahrali na svoje súkromné kamery a mobilné zariadenia.

Podľa AARO existuje zásadný problém

Odborníci priznávajú, že síce sú mnohé z týchto správ o neidentifikovaných objektoch sú doposiaľ nevyriešené, AARO sa nazdáva, že je to iba výsledok chýbajúcich údajov.

„Prevažná väčšina správ je takmer určite výsledkom nesprávnej identifikácie a je priamym dôsledkom nedostatočnej informovanosti o doméne; existuje priama korelácia medzi množstvom a kvalitou dostupných informácií o prípade so schopnosťou ho definitívne vyriešiť,“ píše AARO.

V správe sa spomína niekoľko typov satelitov a iných zariadení na zber údajov, ktoré boli vyvinuté vládou USA či súkromným sektorom, a to väčšinou v utajení. Verejnosť ich preto mohla v niektorých prípadoch považovať za UFO. Predstavitelia amerického rezortu obrany vo svojej správe uznali, že závery ich výskumu zrejme aj tak nezmenia rozšírené presvedčenie Američanov o návštevách mimozemšťanov.

Okrem hoaxov a falzifikátov sú mylné informácie a dezinformácie v súčasnosti viac akceptované a ľahšie šíriteľné ako kedykoľvek predtým, najmä vďaka dnešným pokročilým nástrojom na tvorbu fotografií, videí a snímok generovaných počítačom,“ uvádza sa v správe.

V správe sa tiež konštatuje že aj napriek významným verejným tvrdeniam z júla 2023, ktoré boli založené na svedectvách bývalých členov armády a zároveň spravodajskej komunity, úrad nenašiel žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by naznačovali, že americká vláda vlastní havarované mimozemské technológie alebo že existujú tajné programy reverzného inžinierstva UAP.

„Mnoho vonkajších pozorovateľov napriek tomu kritizovalo AARO ako údajne súčasť pokračujúceho vládneho utajovania existencie mimozemšťanov,“ napísal bývalý šéf AARO Sean Kirkpatrick v komentári v časopise  Scientific American. „Zaujímavé je, že neposkytli žiadne overiteľné dôkazy o svojich tvrdeniach, ani niektorí z tých otvorenejších pre diskusiu nie sú ochotní spolupracovať s úradom, aby prediskutovali svoje pozície alebo ponúkli údaje a dôkazy, o ktoré údaje sa opierajú.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú