Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že postaví továreň na výrobu tureckých bezpilotných lietadiel vybavených zbraňami, aké Kyjev predtým nakúpil na použitie proti proruským separatistom na východe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej táto dohoda zrejme Moskvu podráždi.

„Pozemok, na ktorom bude továreň postavená, už bol vybraný,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým partnerom Mevlütom Čavušoglom, ktorá sa konala v západoukrajinskom meste Ľvov. Kuleba dodal, že realizácii tohto projektu bránilo niekoľko prekážok, avšak „všetky boli odstránené“.

Čavušoglu sa k tejto téme pred novinármi konkrétne nevyjadril, len zdôraznil, že Kyjev a Ankara sú „v procese posilňovania svojich vzťahov v mnohých sektoroch“ vrátane obrany.

Ukrajina a Turecko podpísali koncom septembra memorandum o zriadení spoločného strediska na výcvik a údržbu dronov na Ukrajine. Ide o dohodu s tureckou spoločnosťou Baykar, ktorá vyrába ozbrojené drony Bayraktar. Baykar postaví toto centrum na pozemku ukrajinského ministerstva obrany, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Vasyľkiv ležiaceho asi 20 kilometrov od Kyjeva.

Ukrajina predtým kúpila drony Bayraktar TB2, vlajkový model spoločnosti Baykar, ktorý sa používal aj v konfliktoch v Sýrii, Líbyi a Náhornom Karabachu. Podľa medializovaných informácií plánuje Kyjev nakúpiť spolu asi 50 takýchto zariadení.

AFP konštatovala, že predaj dronov tureckej výroby Kyjevu stavia Ankaru do chúlostivej situácie, pretože Turecko v obrannom sektore spolupracuje i s Ruskom, rivalom Ukrajiny.

Ukrajina je roky v ozbrojenom konflikte s proruskými separatistickými bojovníkmi na východe Ukrajiny – v Doneckej a Luhanskej oblasti -, ktorý vypukol v roku 2014 po tom, čo Moskva anektovala Krymský polostrov.

Tento konflikt si vyžiadal viac ako 13.000 obetí. Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Rusko z vysielania vojakov a zbraní na podporu separatistov v Donbase, čo však Moskva popiera.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú