Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajinská elektráreň na juhu krajiny sa stala obeťou nelegálnej ťažby kryptomien. Na náročné výpočty pri ťažbe kryptomien využívali záškodníci elektrickú energiu elektrárne vrátane jej internetu.

Ako informuje portál RT World News, v ukrajinskej elektrárni SUNPP, ktorá sa nachádza na juhu krajiny v blízkosti mesta Yuzhnoukrainsk, došlo k nelegálnej ťažbe kryptomien. Tú záškodníkom prekazila ukrajinská bezpečnostná služba SBU, ktorá im zhabala grafické karty, SSD a pevné disky či chladiace vybavenie. Páchatelia tak na ťažbu využívali svoje zariadenia, no boli pripojení na elektrickú energiu elektrárne a tiež na jej internetové pripojenie.

Keďže sa záškodníci dostali až do administratívnej budovy s obmedzeným prístupom, ktorá je súčasťou elektrárne, obvinenie zahrňuje narušenie bezpečnosti.

Vážnejšou hrozbou bolo ale samotné pripojenie k internetu elektrárne, nakoľko mohlo dôjsť k odcudzeniu bezpečnostných dokumentov a plánov elektrárne, ku ktorým sa pristupuje ako k národnému tajomstvu. Na páchateľov už boli vznesené žaloby, no špekuluje sa, že im pomáhali komplici, ktorí mohli byť aj zamestnancami elektrárne.

Zdroj: RT World News

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú