Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Twitter v piatok oznámil, že zmazal desiatky tisíc čínskych, ruských a tureckých na štátny aparát napojených účtov, ktoré šírili propagandu a dezinformácie a napádali kritikov. Informovala o tom agentúra AFP.

Najväčšiu odkrytú sieť Twitter spojil s Čínou. Tvorilo ju jadro 23.750 účtov, podporovaných asi 150.000 ďalšími, menšími účtami – tzv. „zosilňovačmi“. Turecká sieť sa skladala zo 7340 účtov a ruská z 1152. Twitter všetky účty zmazal a umiestnil ich do archívu.

Prístup k nim budú mať analytici a výskumníci. Twitter uviedol, že čínsku sieť odhalil pomocou systému, ktorý predtým používal na vymazávanie účtov napojených na štát počas vlaňajších prodemokratických protestov v Hongkongu.

Twitter vo svojej analýze uviedol, že účty napojené na Peking zdieľali príspevky prevažne v čínštine, pričom šírili geopolitické naratívy, ktoré vyhovovali komunistickému režimu.  Turecká sieť sa zameriavala na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ruská zase na podporu prezidenta Vladimira Putina a vládnucej strany Jednotné Rusko a na napádanie politických protivníkov, približuje AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú