Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Päť tureckých bánk pristúpilo k prijatiu ruského platobného systému Mir, v rámci ktorého majú platiť aj za plyn v rubľoch. Podľa tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdoğana pomôže tento krok ako Turecku, tak aj ruským turistom, informuje Bloomberg.

Mir je pre Rusko náhradou za platobné systémy ako Visa či Mastercard, ktoré kvôli pretrvávajúcej invázii ruských vojsk na Ukrajine odišli z ruského trhu. Mir pritom vznikol ešte v roku 2015 a prijali ho odvtedy krajiny ako Bielorusko, Vietnam, Kazachstan a dokonca aj Južná Kórea.

K dohode došlo počas rozhovorov medzi ruským a tureckým prezidentom v Soči, pričom Turecko prejavilo svoje znepokojenie s inváziou na Ukrajine. Napriek tomu však odmietlo pripojiť sa k európskym a americkým sankciám voči Rusku a naďalej nakupuje ruskú ropu a plyn.

Obe krajine navyše budujú spoločnú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorá narazila na problémy po tom, čo Rusko odstránilo hlavného tureckého dodávateľa. Žiadna z krajín si však neželá oneskorenie dokončenia tohto zariadenia a spolupráca pokračuje.

Spoluprácu s ruskými bankami nečakane odmietol, po začiatku vojny, aj čínsky prevádzkovateľ platobných kariet UnionPay. Učinil tak zo strachu, že bude terčom sankcií uvalených v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú