Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť TSMC patrí k svetovej špičke výroby a vývoja procesorov. Aj keď v súčasnosti zväčša používame čipy vyrobené 7-nanometrovou technológiou, taiwanský výrobca už spustil vývoj 2-nanometrového výrobného procesu, informuje GizmoChina.

Vývoj 2 nm výrobného procesu spustilo TSMC údajne už v roku 2019. Zmenšovanie výrobnej technológie má za následok, že tranzistory, ktoré sú umiestnené na čipe, sú menšie, a tým pádom sa ich na rovnakú plochu zmestí omnoho viac, čím sa priamo úmerne zvyšuje ich výkon.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

V prípade 2 nm technológie sa na čip oproti súčasnej 7 nm technológii zmestí až 3,5-krát viac tranzistorov. Spoločnosť tiež oznámila, že 3 nm čipy z ich produkcie by sme mali vidieť už v roku 2022, informuje TomsHardware. 5 nm výrobná technológia by mala nahradiť tú 7 nm ešte tento rok.

Hlavný konkurent spoločnosti TSMC, kórejský Samsung, už rovnako pracuje na masovej výrobe 5 nm čipov, no produkcia čipov s 3 nm technológiou sa v ich prípade kvôli koronavírusu oddialila. To by mohlo TSMC nahrať do karát a upevniť si tak líderskú pozíciu na trhu.

Ako informuje GizChina, v minulom roku sa spoločnosť zameriavala na vývoj tzv. litografickej technológie. Tú budú využívať pri výrobe čipov 5 a 3 nm výrobným procesom. Taiwanský výrobca sa už pripravuje na produkciu 5 nm čipov, ktorá by mala začať ešte v prvej polovici 2020.

Zdroj: GizmoChina, TomsHardware, GizChina

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú